Domov » Novice » Ptuj in ona

Ptuj in ona


Čez vikend je v skladu z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in navodil NIJZ ter Vlade RS, ki veljajo v času epidemije koronavirusa potekalo Javno tematsko vodenje po mestu Ptuj in ona.

Ob sprehodu po starem mestnem jedru Ptuja, ki se je začel v Sončnem parku, je tekla pripoved o dojemanju in položaju ženske v različnih zgodovinskih obdobjih. Pripoved je bila prepletena z omembami zanimivih, sposobnih in ambicioznih žensk, ki jih ni več med nami in se jih preredko spomnimo, čeprav so njihovi dosežki v našem lokalnem okolju pustili pomemben pečat.

Tematsko vodenje je bilo posvečeno rožnatemu oktobru – mednarodnemu mesecu ozaveščanja o raku dojk. Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Na sprehodu, ki ga je s sofinanciranjem MO Ptuj organizirala Sara Korošec je zgodbo pripovedovala Irena Bezjak.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 23. oktobra 2020.)

Na vrh