Domov » Novice » Gospodarstvo » 15. regijsko tekmovanje mladih raziskovalcev Sp. Podravja in Prlekije

15. regijsko tekmovanje mladih raziskovalcev Sp. Podravja in Prlekije

V ZRS Bistra že 15. let skrbijo za uvajanje mladih iz osnovnih in srednjih šol v raziskovalno delo. Letošnje regijsko tekmovanje mladih raziskovalcev iz srednjih šol Spodnjega Podravja in Prlekije je 20. aprila potekalo v Srednješolskem centru na Ptuju, prijavilo pa se je 12 skupin. 10 minut so dijaki imeli na voljo, da predstavijo svoje naloge, 5 minut pa še za debato z recenzenti. V 15. letih je tako nastalo veliko zanimivih raziskovalnih nalog, številni mladi pa so dobili vzpodbudo za študij prav na tovrstnih tekmovalnih srečanjih.

Vse raziskovalne naloge so dostopne v knjižnicah, kar pomeni, da si organizatorji prizadevajo, da raziskovalna spoznanja mladih "bistroumov" niso zaprta v nekih predalih določenih institucij, ampak da so dostopna, tako kot tudi vse druge knjige, najširši možni publiki.

Z regijskimi tekmovanji mladih raziskovalcev želijo njihovi mentorji opozoriti na pomen mladega, svežega znanja v lokalni skupnosti, ki bo na nek način krojilo našo skupno prihodnost v naslednjih desetletjih.

Gačnik, ZRS Bistra, Ptuj: "V projekt predstavitve srednješolskih raziskovalnih nalog je bilo letos vključenih skupaj z recenzenti in mentorji 45 mladih raziskovalcev. Mladi imjao možnost, da si v skladu s svojimi željami izberejo tematiko, ki jo bodo raziskali". Letos prevladujejo naloge s področja družboslovja in humanistike, manj pa je raziskovalnih nalog s področja naravoslovja in tehnike, teh je več zlasti na nivoju osnovnih šol. Po Gačnikovih besedah praviloma raziskovalne naloge osnovnošolcev dosegajo višjo kakovost kot srednješolske. Ob koncu vsakoletnega regijskega tekmovanja izide zbornik recenzij raziskovalnih nalog, imenovan Bistroum. Bistroum je tudi zaščitni znak regijskih tekmovanj. Lahko bi bil Dexterjev brat. Ljudje poznajo podobne like iz različnih animiranih filmov. Skratka, želeli so nek simbol, s katerim bi se lahko mladi poistovetili. Ob zaključku vsakoletnih tekmovanj se podelijo tudi Bistroumova priznanja, Bistroumi pa se med seboj razlikujejo po barvi las. Nekateri imajo zlate, drugi srebrne in tretji bronaste lase, kar nekako ponazarja tudi ločevanje nagrad oziroma priznanj, ki jih dobijo mladi raziskovalci.

Državno prvenstvo za najboljše z regijskih tekmovanj, bo potekalo 1. junija v Murski Soboti.

Na vrh