Domov » Novice » Gospodarstvo » Začela se je letoŠnja matura!

Začela se je letoŠnja matura!

8. maja se je uradno pričela tudi letošnja matura, tako, kot vsako leto doslej, so dijaki najprej pisali esej iz slovenskega jezika. Letošnje leto bo maturo na ptujski gimnaziji opravljalo 298 dijakov.

Melani Centrih, ravnateljica Gimnazije Ptuj: "Letošnji gimnazijci so za maturitetni esej morali prebrati knjjigo pisatelja Milana Dekleve – Pimlika in knjigo pisatelja Kunderja – Neznosna lahkost bivanja. V ta namen smo na gimnaziji organizirali srečanje z Milanom Deklevo, na tak način so lahko naši dijaki pridobili še več dodatnih informacij o sami knjigi. Neposreden stik z avtorjem, je bil zagotovo še dodaten plus za naše dijake".

Uspešnost ptujskih gimnazijcev na maturi je sicer vsako leto nekoliko višja od slovenskega povprečja, "vedno vsaj 4 do 6 % višje, kot je slovensko povprečje – to je bilo lani približno 92 %, na ptujski gimnaziji so zabeležili 96,8 % uspeh", pravi Centrihova.

Sicer so maturitetna pravila zelo stroga, naenkrat lahko v posameznem razredu piše nalogo največ 15 dijakov. Kakšni pa so bili občutki ob pisanju prve letošnje preizkušnje, eseja iz slovenskega jezika, pa smo povprašali nekaj naključnih gimnazijcev, ki so bili vsi mnenja, da je bil naslov eseja dokaj težak, njihovi občutki pa so bili precej mešani.

Matura se bo s pisnimi preizkušnjami nadaljevala že 26. maja, končala pa se bo 30 junija, ko bodo dijaki imeli še zadnje ustne izpite, seveda vsem skupaj želimo, da bosta prihodnja dva meseca čim manj stresna in da bodo dijaki tudi letos tako uspešni na maturi, kot so to bili pretekla leta.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 8.5.2007)

Na vrh