Domov » Novice » Gospodarstvo » Bo grajska žitnica končno obnovljenač

Bo grajska žitnica končno obnovljenač

V lanskem letu sta svoje moči združila Pokrajinski muzej Ptuj in Fakulteta za arhitekturo. Rezultat je bila petkova predstavitev projekta o izrabi grajske žitnice, ki bi se v letu 2012, ko bo Ptuj ena izmed kulturnih prestolnic Evrope, lahko že predstavila s svojo stalno muzejsko razstavo.

Zgodba o obnovi grajske žitnice se vleče kot jara kača. Morda je po besedah direktorja Pokrajinskega muzeja Aleša Ariha zdaj čas končno že zrel, da se obnova lahko prične. Še zlasti, ker si je mogoče obetati tudi denar iz naziva Evropske kulturne prestolnice. Sredi 80. let so nastali prvi osnutki njene izrabe, ki pa zaradi večne zgodbe – pomanjkanja denarja nikoli niso doživeli svoje realizacije. Novi osnutki so letos nastali s pomočjo študentk ljubljanske Fakultete za arhitekturo.

Anja Zalezina, študentka arhitekture: "Pregledale smo, kakšna sanacijska dela so bila v žitnici že izvedena. žitnica je dolga 73 metrov in široka 13 metrov ter s svojimi štirimi etažami nudi velike prostorske možnosti".

In kakšna je parvzaprav predvidena idejna zasnova grajske žitniceč

Meta Polh, študentka arhitekture:" V kletnih prostorih je predvidena vinogradniška zbirka in vinoteka, v pritličju in nadstropju etnografska zbirka, v mansardi pa zbirka mask".

Ker se Ptuju obeta tudi študij restavratorstva, pa morda še Akademija za balet in glasbo, so v nadstropju žitnice predvidene tudi restavratorske delavnice, na podstrešju pa še posebna glasbena dvorana za vadbo. Na voljo naj bi bilo skupno 51 parkirišč, za vstop v žitnico je predviden severni vhod.

Darja Zubec, študentka arhitekture: "Ta najbolj nagovori obiskovalca, ko pride s ceste proti gradu".

Kar je pomembno vedeti je dejstvo, da se finaciranje za Evropsko kulturno prestolnico začne že s prvim januarjem prihodnje leto, zato morajo biti vsi projekti, ki bodo kakorkoli kandidirali za različna finančna sredstva do jeseni že pripravljeni. In kot je bilo na predstavitvi slišati iz ust znane ptujske strokovnjakinje dr. Mete Ciglenečki, se morda pa vendarle v letu 2012 Ptujčani končno lahko nadejamo obnovljene grajske žitnice.

Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 19.6.2007

Na vrh