Domov » Novice » Gospodarstvo » Dela na jezeru so se pričela

Dela na jezeru so se pričela

V začetku tedna so končno začeli s težko pričakovanimi deli na Ptujskem jezeru. Prva faza z izgraditvijo vstopno-izstopnih mest in veslaške proge naj bi bila zaključena že do jeseni.

Kot najugodnejši ponudnik za izvedbo gradbenih del za projekt, ki je plod sodelovanja ptujske in markovške občine, je bilo izbrano podjetje Radial Ptuj d.o.o. s partnerjem iz Francije. Ta  mesec so podpisali pogodbo v vrednosti nekaj več kot 750. 300 evrov, od tega sta okoli 625. 200 evrov sofinancirala Ministrstvo za šolstvo in šport ter Evropski sklad za regionalni razvoj. Osrednji element prve faze projekta predstavljata izgraditvi osrednjega vstopno izstopnega mesta pri Ranci in veslaške proge. Zgrajeni pa bosta še dve vstopno izstopni mesti, pri Termah Ptuj in v Zabovcih.

Veslaška proga z osmimi stezami bo dolga dva kilometra in široka 150 metrov in bo zgrajena po zahtevah FIS-e, tako da bo na jezeru mogoče organizirati ne le državna, temveč tudi mednarodna in svetovna prvenstva, kar pomeni veliko pridobitev za celoten Ptuj in za Brodarskego društvo Ranca, v katerem se že lep čas trudijo promovirati veslaštvo na ptujskem jezeru. že jeseni nameravajo organizirati na novi progi tudi državno prvenstvo v kajaku in kanuju na mirnih vodah, za kar so že tudi pridobili pozitivno mnenje Kajakaške zveze Slovenije.

Velikim projektom, ki so že v teku, pa naj bi v prihodnosti sledila izgraditev še dveh vstopno izstopnih mest v Markovcih in pri restavraciji Ribič, kjer načrtujejo tudi 150 metrov dolgo promenado na vodi ob bregu reke, ki bo vodila do načrtovanega novega hotela. Občini namreč menita, da se bodo z uspešno izpeljanim prvim delom investicije povečale tudi možnosti za pridobitev še dodatnega državnega denarja, ki bo omogočil dokončno ureditev jezera.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 29. junija 2007)

Na vrh