Domov » Novice » Gospodarstvo » 10. obletnica Stare steklarske

10. obletnica Stare steklarske

Torkov večer 10. julija je minil v znamenju 10. obletnice prve premiere v Stari steklarski delavnici na Ptuju. Prijeten večer obujanja spominov na ta dogodek so pripravile Branka Bezeljak Glazer, Majda Fridl in Mira Mijačevič.

Mnogi se še spomnijo Tetra III, ki je pripravil kar nekaj odmevnih predstav. Vaje so takrat imeli v prostorih gledališča, a z ustanovitvijo ptujskega gledališča so jih leta 1997, samo mesec dni pred premiero z odra dobesedno vrgli na cesto. A kljub temu se kar tako niso dali in so vadili naprej v nemogočih terminih v mali dvorani Narodnega doma. Srečno naključje pa je hotelo, da je Branka Bezeljak Glazer našla opuščeno staro steklarsko delavnico, v kateri je bilo kar za štiri tovornjake smeti. Prostor so uredili s prostovoljnim delom, na pomoč pa jim je priskočilo tudi nekaj donatorjev.

Branka Bezeljak Glazer, režiserka, UD Stara steklarska: "Spomini so na en način zelo lepi, fantastično smo se imeli, delali smo dobro predstavo, veliko smo garali in predvsem narediliuspešno predstavo. Imam tudi nekaj temnih spominov, vendar jih ta večer nismo želeli obujati. Bili smo brez lastnega prostora, premiera je bila celo tri mesece kasneje kot smo jo načrtovali".

Natanko 10. julija pred desetimi leti so v Stari steklarski odigrali Filipčičevo Psiho, ki je govorila o vzdušju Olimpijskih iger v Sloveniji. Pri projektu je sodelovalo več kot 100 ljudi.

Psiha, Vojaka Jošta ni in Prišparan Jurij so predstave, ki so nekako tudi zaključile delovanje Teatra III. Kot ugotavlja Majda Fridl, so takrat bili drugačni časi.

Majda Fridl, novinarka, plesna pedagoginja, UD Stara steklarska: "Takrat smo na Ptuju delali kulturo, ki je bila na profesionalnem nivoju, čeravno ljubiteljsko. Danes so drugi časi. Tudi na kulturnem področju je nastopil čas profesionalizacije".

čeprav se je v prostorih Stare steklarske kalilo ogromno mentorjev in igralcev, pa so ti žal še vedno v tako katastrofalnem stanju, da o tem nima več smisla izgubljati besed. Obljube so prazne že vrsto let.

(Objavljeno v Ptujski kroniki, 13.7.2007) 

Na vrh