Domov » Novice » Gospodarstvo » Priprave na razstavo Dobrote slovenskih kmetij

Priprave na razstavo Dobrote slovenskih kmetij

Priprave na razstavo Dobrot slovenskih kmetij, ki bo na Ptuju med 18. in 21. majem, so že v polnem teku. Prireditev, ki jo pripravlja Kmetijsko gozdarska zbornica Ptuj, bo letos že osemnajstič zapored. Na njej se bodo s svojimi domačimi izdelki predstavili pridelovalci iz domala vse Slovenije ter tudi iz avstrijske Koroške.

Razstava živil je le zaključek celotne prireditve Dobrot slovenskih kmetij. V mesecih pred razstavo vzorce prijavljenih živil, namreč ocenijo strokovne komisije. živila so razdeljena v trinajst skupin, do zdaj pa so ocenili kise, suho sadje, sokove, marmelade, kompote, konzervirane vrtnine in sadne destilate. Število prijavljenih vzorcev vsako leto narašča, vendar nihajo med posameznimi tipi živil, glede na letino predhodnjega leta.

V zadnjih letih je, po mnenju prof.dr. Janeza Hribarja, predsednika večih strokovnih komisij pri ocenjevanjih, prišlo do kakovostnih premikov pri pripravi ocenjenih izdelkov in tudi njihovi končni kvaliteti. Zelo malo vzorcev ni primernih za ocenjevanje zaradi slabe kvalitete oziroma zaradi napake, ki se pojavi v okviru procesa pridelave.  

Na vrh