Domov » Novice » Gospodarstvo » Radio klub Ptuj je odprl svoja vrata

Radio klub Ptuj je odprl svoja vrata

V soboto, 4 avgusta,  je ob občinskem prazniku svoja vrata za javnost odprl tudi ptujski radioklub. Obiskovalcem, ki so se zbrali v presenetljivo velikem številu, so predstavili zgodovino, delo in dosežke kluba, ki na Ptuju vztraja že 53 let.

Ob pojavu novih sredstev in metod komunikacij je ta, nekoč izredno popularen in razširjen hobi, prešel nekoliko v pozabo. Še vedno pa se trudijo pritegniti čim več mladih.


Kljub modernim telekomunikacijam so radioamaterji še vedno neprecenljivi ob naravnih in drugih nesrečah, ko lahko tudi v najbolj neugodnih pogojih zagotovijo prenos informacij v obliki govora, telegrafskih signalov ali teleprinterja. V Sloveniji deluje v okviru zveze 108 radio klubov, ptujski že od leta 1954, čeprav začetki radioamaterstva na Ptuju pravzaprav segajo kar v leto 1946. Sprejemati in oddajati so začeli v letu 55, ko jim je uprava Mestnega muzeja Ptuj odstopila prostor v prvem nadstropju grajskega stolpa, kjer domujejo še danes. že vse od začetkov pa se spopadajo tudi z denarnimi težavami.

Pomemben del radioamaterstva so tudi tekmovanja. V zadnjih letih so člani ptujskega radio kluba dosegli kar nekaj vidnih rezultatov, med njimi drugo mesto ekipe ptujskih UKW tekmovalcev v skupni razvrstitvi v UKW maratonu, ki je najmnožičnejše slovensko tekmovanje na UKW področjih, in nekaj vidnih rezultatov v svetovnem merilu v tekmovanjih na kratkem valu, med drugim prvo mesto v tekmovanju bart. Lepe rezultate, 5., 7. in osmo mesto pa so dosegli tudi v evropskem merilu, in sicer v kategoriji en operator mala moč.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 10. avgusta 2007)

Na vrh