Domov » Novice » Gospodarstvo » Kaj potrebujete ob sprejemu v dom upokojencevč

Kaj potrebujete ob sprejemu v dom upokojencevč

Vlogo za sprejem v dom lahko dobite na recepciji Doma upokojencev, pri socialni delavki, lahko pa si jo tudi natisnete na spletni strani Doma upokojencev ali na pa na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Simona Požar, socialna delavka: "Vlogo je potrebno najprej izpolniti v celoti in jo podpisati. Od prilog mora bodoči stanovalec priložiti zdravniško mnenje, ki ga izda lečeči zdravnik. V kolikor bodoči stanovalec nima dovolj sredstev, je potrebno priložiti še izjavo osebe, ki bo doplačala storitev, v primeru, če bo nekoga pooblastil, da bo zanj urejal institucionalno varstvo, pa tudi pooblastilo".

V Muretincih je na voljo 120 postelj, na Ptuju pa 336. Trenutno so vse postelje zasedene, na sprejem v dom čaka 60 oseb. Simona Požar, socialna delavka: "Na naši internetni strani je sicer zapisano, da je vlog več, a vse niso aktivne, saj so lahko podvojene še v katerem drugem domu. O čakalni dobi je težko govoriti, ko se kakšno mesto izprazni, mi povabimo naslednjega na prioritetni listi".

Stanovalci lahko bivajo v eno, dvo, tro ali štiriposteljnih sobah, na voljo pa je tudi 12 apartmajev. Simona Požar, socialna delavka: "Skupaj v domu na Ptuju in v Muretincih je na voljo 64 enoposteljnih sob, 124 dvoposteljnih in 30 troposteljnih".

O konkretnih cenah je težko govoriti, saj na ceno bivanja v domu vpliva več stvari. Zraven osnovne oskrbe, so tu še razni dodatki. Sicer osnovna oskrba za standardno dvoposteljno sobo od 1. marca letos znaša 12,64 evra dnevno, najdražja, tista, ki je povečini namenjena povsem nepokretnim, pa skoraj 25 evrov dnevno. V domu ločijo 4 različne oskrbe. Simona Požar, socialna delavka: "Oskrba I pomeni, da so stanovalci samostojni, dom jim zagotavlja bivanje in prehrano, pri oskrbi II stanovalcem že nudijo nekaj pomoči, pri oskrbi III nudijo pomoč pri določenih življenjskih opravilih, pri oskrbi IV pa je pomoči seveda največ".

Vsako prvo sredo v mesecu ob 9. uri v ptujskem Domu upokojencev za vse tiste, ki razmišljajo, da bi pri njih preživeli jesen življenja, predstavijo življenje v domu ter odgovarjajo na vsa vprašanja, tako, da bi bilo neznank in strahu ob namestitvi in bivanju v domu čim manj.

Objavljeno v Ptujski kroniki, 14.9.2007 

 

Na vrh