Domov » Novice » Gospodarstvo » Kruh se vendarle ni podražil povsod

Kruh se vendarle ni podražil povsod

Cene kmetijskih izdelkov po svetu naraščajo. V Sloveniji je letna stopnja rasti cen hrane v juliju dosegla kar 7 odstotkov, kar je veliko nad povprečjem Evropske monetarne unije, kjer je stopnja rasti dosegla dva odstotka.

Marsikdo se z nizko plačo ali pokojnino, ki ne sledi zviševanju življenjskih stroškov, le še stežka prebije skozi mesec.

Trgovci za visoke cene živil krivijo predvsem dobavitelje in proizvajalce, ti odgovarjajo, da se cene proizvodov višajo nesorazmerno glede na dvig cen žit, ki pa je resnično visok.

"Pšenica se je glede na leto 2006 podražila za okoli 60 odstotkov. Leto je dobil kmet za pšenico v povprečju 165 evrov, s tem, da so vsi stroški prevzema, analize na primer, prešli na odkupovalca, se pravi mlinarja. To skupno znese kar 180 odstotkov več stroškov v primerjavi z lanskim letom," je povedal Daniel Korošec, mlinar iz Kmečkega mlina Korošec.

Vzrok za povišanje cen naj bi ležal predvsem v vsesplošnem pomanjkanju žitaric, čemur je v veliki meri pripomogla uporaba žitaric za pridobivanje bioetanola, biodiesla. Uporabljajo se tudi za kurjavo. Kljub temu, da se je cena moke povišala, pa je prišlo do zvišanja cen kruha in peciva le v nekaterih ptujskih pekarnah. V treh pekarnah v mestu je tako za žemljo potrebno odšteti od 29 pa do 33 centov. Zanimivo pa je, da v pekarni z najcenejšimi žemljami o dvigu cen tudi zdaj ne razmišljajo.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 14. septembra 2007) 

 

Na vrh