Domov » Novice » Gospodarstvo » Knjižna zapuŠčina Ivana Potrča

Knjižna zapuŠčina Ivana Potrča

Po tem, ko se je ptujska knjižnica, imenovana po rojaku, pisatelju in dramatiku Ivanu Potrču, leta 2000 preselila v obnovljene in veličastne prostore Malega gradu, se tod venomer kaj dogaja, zaposleni se namreč trudijo, da je za kulturne navdušence poskrbljeno z različnimi razstavami in ostalimi vrhunskimi dogodki. 4. oktobra so tako vabili na slovesnost ob odprtju spominske sobe in knjižne zapuščine Ivana Potrča.

Osrednja kulturna ustanova na Ptuju se od leta 1993 imenuje po rojaku, pisatelju in dramatiku, Ivanu Potrču, ki je zdaj dobil še posebno spominsko sobo. Potrčevo zasebno knjižno zapuščino je knjižnici že leta 1998 podarila njegova soproga, mladinska pisateljica Branka Jurca. Zbirka šteje kar 2.292 enot in obsega domačo literaturo, ki je najštevilčnejša, pestra pa je tudi izbira tujejezične literature v makedonskem, ruskem, nemškem, madžarskem, angleškem, srbohrvaškem, albanskem, poljskem in češkem jeziku. Mag. Matjaž Neudauer, direktor knjižnice: "Za nas, zaposlene v knjižnici je bil danes velik dogodek. V projekt vzpostavitve spominske sobe in knjižne zapuščine Ivana Potrča smo vložili res ogromno dela".

Potrč se je rodil v Štukih pri Ptuju, v revni družini z 10. otroci. Božena Kmetec Friedel, vodja projekta knj.zapuščine Ivana Potrča: "Njegova družina se je težko prebijala skozi življenje. Posebej gospodarska kriza, prihajajoči hitlerizem in izkoriščanje malega človeka ni pustilo neprizadetega mladega Ivana, ki je bil takrat še dijak. Vključil se je v partijo in pridružil komunistom. Zaradi tega je bil tudi zaprt 11 mesecev, od tega jih je šest preživel v zaporu, kjer so tudi nastali osnutki za poglavitna dela, kot je roman Na kmetih in Kopači, za katerega je leta 1955 dobil tudi Prešernovo nagrado. Prešernovo nagrado je dobil tudi za Kreflovo kmetijo, leta 1947".

Na vrhunsko pripravljeno prireditev so v knjižnico povabili številne goste, med drugim tudi državno sekretarko na Ministrstvu za kulturo, mag. Marjeto Novak Kaiser, prišli pa so tudi številni Potrčevi sorodniki. Mi smo pred kamero ujeli njegovega sina, ki je takole podoživel svoje spomine na očeta. Ivan Potrč – Vanč, sin Ivana Potrča: "Takrat so bili težki časi, videli smo se bolj malo, več nekoliko le, ko sem študiral v Ljubljani. Med vojno je bil oče v partizanih, pred vojno je bil zaprt".

Na slovesnosti sta odlomke iz Potrčevih dramskih besedil odlično interpretirala Iva Krajnc, članica ljubljanskega Mestnega gledališča in Igor Samobor, član ljubljanske Drame, za glasbene sladokusce pa je poskrbel Komorni moški zbor.

Objavljeno v Ptujski kroniki, 9.10.2007 

 

Na vrh