Domov » Novice » Gospodarstvo » Delavci napovedujejo množični protestni shod

Delavci napovedujejo množični protestni shod

Preteklo sredo je ptujska območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov pripravila tiskovno konferenco, ki se je je udeležil tudi predsednik zveze Dušan Semolič. Predstavili so skupne zahteve slovenskih sindikatov po uskladitvi osnovnih plač zaposlenim in v primeru, da vlada ne bo ugodila zahtevam delavcev, za november napovedali množični protestni shod v Ljubljani.

Zadnjemu množičnemu shodu delavcev smo bili priča novembra 2005, ko se jih je kljub mrazu in snegu po ocenah sindikatov v Ljubljani zbralo kakšnih 40 000. Takrat so delavci nasprotovali uvedbi enotne davčne stopnje, ki bi po mnenju sindikatov pomenila smrt socialne države. Danes so zahteve povezane z visoko stopnjo inflacije in vedno bolj nemogočimi življenjskimi razmerami slovenskih delavcev.

"Mi predvsem zahtevamo, da zaradi letošnjega dviga cen, ki so res prizadele zlasti delavske plače, vedno težje je kupiti hrano in še kaj, pride že letos do korekcije teh plač. To je ena zahteva. Druga zahteva je, da bi naslednje leto že v februarju prišlo do korekcije plač glede na znan podatek inflacije za leto 2007, ne pa, da bi čakali do avgusta, kot smo čakali letos. In tretja zahteva, za nas izjemno pomembna, je, da se vendarle dogovorimo o poti, ki naj tudi slovenskega delavca pripelje do evropskih plač," je zahteve združenja sindikatov strnil Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Imamo evropske cene, evropske dobičke in nagrade menedžerjev, le pri plačah delavcev ta evropskost ni vidna, pravijo v svobodnih sindikatih. Zato zahtevajo, da se pri korekciji plač poleg inflacije končno začne upoštevati tudi produktivnost, in to produktivnost ne le na ravni podjetij, temveč tudi na panožni ravni, kar je običajna praksa tudi v večini držav Evropske unije. Le to je namreč pot do evropskih plač, poudarja Semolič.

Še posebej je problem nizkih plač in brezposelnosti viden v manj razvitih regijah, med katere se še vedno prišteva tudi območje nekdanje ptujske občine. Največji problem ptujskega območja vidi Boris Frajnkovič, sekretar Območne organizavije ZSSS Ptuj, v zelo razširjenem zaposlovanju za določen čas in dejstvu, da veliko delavcev prejema zgolj zakonsko določene najnižje plače, to je 538 evrov bruto. "Tam, kjer pa so plače v skladu s panožnimi kolektivnimi pogodbami, pa so večinoma upoštevani minimumi, določeni v pogodbah," opisuje zaskrbljujoče stanje na Ptujskem Frajnkovič.

Sindikati zaradi dosedanje nepripravljenosti vlade za ugoditev zahtevam delavcev napovedujejo množične demonstracije 17. novembra v Ljubljani, ko naj bi delavce pri njihovih zahtevah podprli tudi študentje in upokojenci. V primeru, da tudi to ne bi zadostovalo, pa razmišljajo celo o generalni stavki.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 16. oktobra 2007) 

 

Na vrh