Domov » Novice » Gospodarstvo » Za parkiranje ponekod na Ptuju plačamo preveč

Za parkiranje ponekod na Ptuju plačamo preveč

V ptujski modri coni lahko ponekod na parkomatih kupimo listek za parkiranje do štirih ur, drugje, na primer na Prešernovi, pred mestnim kinom in na parkirišču ob Dravi, pa le do dveh. Tu naj nas bi parkiranje stalo največ osemdeset centov. Zakaj nas potem veliko plača za ta čas cel evroč

" Na parkomatih je možnost plačila z 10, 20 in 50 centi ter enim evrom. Ker imamo dva plačilna režima se morda res dogaja, da ponekod nekdo plača 1 evro in za to dobi dejansko dve uri, ker je to po odloku maksimum parkiranja, ki ga lahko avtomat da. Ne dobi pa dvajset centov nazaj," je povedal Janko Bohak, vodja oddelka komunalnih storitev na Komunalnem podjetju Ptuj. Na listku se resnično izpiše plačilo enega evra in parkiranje za dve uri. Vendar pa, pravi Bohak, je na avtomatu z velikimi črkmi jasno zapisano, da avtomat denarja ne vrača. "Pošteno ali ne, moje mnenje je, da mora pač vsak uporabnik navodila prebrati, " dodaja Bohak.

Mi smo se potrudili, preverili in ugotovili, da na parkirnih listkih v avtomobilih, ki so v modri coni parkirali za uro, večinoma najdemo vplačilo enega evra. Bohak pravi, da obstajata dve rešitvi. Lahko spremenijo parkomate tako, da ne bodo sprejemali niti evra več, kar naj bi bilo precej preprosto. druga možnost je, da naredijo avtomatske blagajne, kar pa je precej drago.In kako naj tujec v tem mestu, ki ga želimo narediti prijaznega za turiste, razume, zakaj ni dobil vrnjenega denarjač Bohak odgovarja: " Glede navodil si boste morali malo bolje pogledati. Tiskani del na sprednji strani samega parkomata je zaradi prostora res samo v Slovenščini. Možno pa je preklopiti z gumbom na angleški in nemški jezik. Nato se na ekrančku izpišejo navodila, točen postopek".

Kako pa naj tujec ve, kateri gumb mora pritisniti, saj to ni nikjer označeno, nismo več spraševali. Bohak pravi, da sicer s turisti ni problemov. če pa bodo slučajno za parkiranje plačali cel evro, se jim bo to zdelo še vedno zelo poceni, saj je to ena najnižjih cen za parkirno uro, ne samo v Sloveniji, ampak tudi izven meja.

Na vrh