Domov » Novice » Gospodarstvo » Skavtstvo – bum stoletja

Skavtstvo – bum stoletja

Viktorinov večer, 161. zapored, je v petek, 13. aprila, zvečer potekal v znamenju skavtov. Ti letos praznujejo že kar 100 let svojega obstoja. V skavtskih organizacijah sodeluje kar 40 milijonov mladih v 217 državah sveta, veliko za organizacijo, ki je pred stotimi leti organizirala prvi tabor, na katerem je sodelovalo le 12 angleških dečkov.

Tudi začetki slovenskega skavtstva segajo v že prav tako daljno leto 1922, polnopravni člani svetovne organizacije pa so postali pred osmimi leti. Danes imajo slovenski skavti 4400 članov, ki jih vodi 700 voditeljev v 72-ih lokalnih enotah. Ptujski skavti pa imajo skupno okoli 80 članov.

Zaradi skavtske povezanosti s cerkvijo, njihovo delovanje po 2. svetovni vojni ni bilo dovoljeno. Ponovno so tako oživili to organizacijo konec osemdesetih let. Pri nas se je zato v prejšnjem režimu bolj uveljavljalo taborniško gibanje, oboji pa imajo kar nekaj skupnih točk.

Ptujski skavti organizirajo redne izhode, kar so krajši dvodnevni izleti, zimovanja in poletne tabore, letošnji bo predvidoma deset dni v juliju. Njihov glavni projekt za to leto, Bum stoletja, pa je posvečen okrogli obletnici obstoja skavtstva, z osrednjim dogajanjem, ki se bo odvijalo 28. aprila, in v katerega bodo povabljeni vsi Ptujčani, ki se bodo imeli na ulicah mesta tudi priložnost preizkusiti v skavtskih veščinah.

(objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 17. aprila 2007)

Na vrh