Domov » Novice » Kultura » L’abitudine della luce (Prisotnost svetlobe)

L’abitudine della luce (Prisotnost svetlobe)

Pretekli teden je v Mestni galeriji na Ptuju potekala prva otvoritev razstave letošnje sezone Prisotnost svetlobe. L’abitudine della luce je naslov dveh samostojnih razstav. Oče in sin Stafano in Elio imata za seboj dolgo zgodovino, obogateno s tradicijo (že Eliov oče je bil fotograf) in posebno naklonjenostjo do sveta fotografije in domovine, pri čemer gre za edinstveno združevanje svetlobe in senc, ki temelji na živi in osebni potrebi po sakralnosti in čudenju nad kraji, pokrajinami, njihovimi oblikami in tišino.

Prisotnost svetlobe, izbira črne in bele, krajina, potovanje in dimenzija svetega pa so tisti ključni elementi, ki so botrovali želji po predstavitvi, nikakor pa ne po soočenju, obeh furlanskih fotografov.

Prva razstava je sestavljena iz več kot stodesetih del Elia Ciola, razstavljenih v treh prostorih in razdeljenih na štiri sekcije, ki jih je avtor izbral posebej za to priložnost. S tem je želel ustvariti itinerar, prepleten z opazovanji, opombami, vtisi in čustvi, ki so nastajali skozi leta med njegovimi potovanji, začenši z njegovim rojstnim krajem, Casarso della Delizia v Furlaniji, s spoznavanjem in beleženjem Italije, pa vse do potovanj po svetu, zlasti v Siriji, Libiji in Arizoni.

Druga razstava se osredotoča na dela Stefana Ciola manjših in srednjih formatov, ki zavzemajo dva prostora in gledalca spremljajo na krožnem potovanju ob raziskovanju občutenja narave; slednjo umetnik z veliko znanja ujame v svoj objektiv s pogledom, prežetim z dihotomijami, interpretiranimi na oseben način.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 8. februarja 2019.)

Na vrh