Domov » Novice » Kultura » Nacionalni mladinski orkester zaigral na Ptuju

Nacionalni mladinski orkester zaigral na Ptuju


Dnevi poezije in vina so letos na Ptuju prvič zasedli tudi prostor prenovljene Mestne tržnice in sicer s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom z gosti.

Slovenski nacionalni mladinski orkester je po lanskih izjemnih koncertih z Vladom Kreslinom tokrat v sodelovanju z dirigentko Živo Ploj Peršuh predstavil pester opus Dominika Bagole – Balladera, in to v novih bleščečih orkestrskih preoblekah. Prekmurski klavirski kantavtor mlajše generacije, ki je najbolj znan po uspešnici Zlati časi, pri svojem ustvarjanju ostaja zvest opisovanju panorame občutkov, njegove skladbe pa odzvanjajo pristno in predano. Poleg Balladerovih balad, romanc in poskočnic z obeh odličnih albumov so v zvočno pisanem večeru zazvenele mojstrovine iz zakladnice simfonične glasbe Nielsena, Larssona, Ravela, Debussyja in Šostakoviča. Na orkestrskem vrtiljaku sta se zavrtela tudi posebna gosta, izjemna in uveljavljena vsestranska slovenska vokalistka, Jadranka Juras ter Emkej, mariborska vzhajajoča zvezda domače rap scene in danes eden bolj drznih, samosvojih in posebnih mladih glasbenikov.

Slovenski nacionalni mladinski orkester projektno povezuje mlade glasbenike iz vse države, stare od 12 do 19 let. V njem skozi glasbo odpirajo sebe in razvijajo talent, njihova neizmerna ustvarjalna energija pa se nalezljivo širi na poslušalce. Dogodek je potekal v sodelovanju s Kulturnim društvom BSA in Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge. Dogodek pa sta podrli podjetji Javne službe Ptuj in Komunalno podjetje Ptuj.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 28. avgusta 2020.)

Na vrh