Domov » Novice » Kultura » Prešernova nagrada za življenjsko delo za Stojana Kerblerja

Prešernova nagrada za življenjsko delo za Stojana Kerblerja


Dan pred državnim praznikom so v Ljubljani ob navzočnosti vseh najvišjih predstavnikov slovenskega kulturnega, političnega in verskega življenja podelili Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada.

Podelitev je kot že v navadi potekala v hramu slovenske kulture, Cankarjevem domu, natančneje v Galussovi dvorani. Pred samo podelitvijo je v bolj intimnem vzdušju potekalo srečanje nagrajencev z najvišjimi predstavniki kulture in predsednik države. Proslavo je v letos režiral Vito Taufer, kot voditelj pa se je odlično odrezal Ptujčan Tadej Toš, ki je skozi uglasbeno poezijo Franceta Prešerna, ki so jo ob njem izvajali še Magnifico, Shazzi, Iztok Mlakar, Urška Arlič Gololičič in Komorni pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Po uvodnem slavnostnem nagovoru Ire Ratej, predsednice upravnega odbora Prešernovega sklada, so bile podeljene nagrade Prešernovega sklada za umetniške dosežke v zadnjih treh letih. Te so prejeli: režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in grafični oblikovalec Nejc Prah. Vrhunec in tudi razlog, da se je naša televizija odpravila na podelitev nagrad pa sta bili nedvomno podeljeni nagradi za življenjsko delo, ki sta jih prejela baletni koreograf, plesalec, dramaturg in režiser Milko Šparemblek in Ptujčan fotograf Stojan Kerbler.

Na naše vprašanje ali je v času, ko se je šele začel ukvarjati s fotografijo mislil, da bo v življenju posegel po Prešernovi nagradi pa je g. Kerbler odgovoril, da takrat sploh ne bi vedel za kakšno nagrado gre, da je fotografiral iz veselja do fotografije, saj ga je le-ta bogatila skozi celotno življenje.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 12. februarja 2020.)

Na vrh