Domov » Novice » Kultura » Svet krašenja, nakit – statusni simbol ali izziv

Svet krašenja, nakit – statusni simbol ali izziv


Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož je na Ptujskem gradu izvedel otvoritev mednarodne in medinstitucionalne razstave Svet krašenja, nakit – statusni simbol ali izziv. Na letošnji osrednji muzejski razstavi ob 125. obletnici muzeja predstavljajo okraševanje telesa in oblačil s poudarkom na nakitu. Prikazana je uporaba različnih materialov v nakitnih predmetih, ki predstavljajo okras v vseh človekovih življenjskih obdobjih, od antike do 21. stoletja.

Pri nastanku razstave je sodelovalo na različne načine veliko posameznikov, a glavno vlogo sta imeli avtorici Nataša Kolar in Mojca Vomer Gojkovič. Na otvoritvi je spregovorila in je tudi uradno odprla razstavo generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Ksenija Kovačec Naglič.

Na ogled je izbor osebnega, oblačilnega, spominskega, reprezentativnega, položajnega, sodobnega in okrasnega nakita iz muzejskih depojev in zasebnih zbirk. Zanimiv nakit si lahko na razstavi Svet krašenja, nakit – statusni simbol ali izziv na Ptujskem gradu ogledate do 15. septembra 2019.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 30. novembra 2018.)

Na vrh