Domov » Novice » 15 let Skupne občinske uprave Spodnje Podravje

15 let Skupne občinske uprave Spodnje Podravje

15 let skupne obcinske uprave

Letos mineva 15 let, odkar je 13 občin v Spodnjem Podravju ustanovilo Skupno občinsko upravo za izvajanje nalog na treh delovnih področjih. Danes opravljajo naloge že za 21 občin in to na petih področjih.

Prva področja dela, ki jih je Skupna občinska uprava Spodnje Podravje opravljala so bila prostorsko načrtovanje, varstvo okolja in medobčinska inšpekcija. Dodali so jim še dve: občinsko redarstvo in skupna notranja revizijska služba.

Racionalizacija stroškov javne uprave in specializacija kadra, ki lahko nudi kvalitetnejše storitve so privedle do tega, da je vse več občin to prepoznalo kot pozitivno in se priključilo Skupni občinski upravi. Nazadnje, leta 2011, občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

Skupna občinska uprava ima trenutno 32 zaposlenih. Vsak od njih dela vsaj za dve občini. In v skupnih kadrih je ena izmed pomembnejših prednosti skupne občinske uprave. Občine na vseh področjih težijo k racionalizaciji. V Sloveniji deluje 48 skupnih občinskih uprav, v katere je vključenih 195 občin. Veliko teženj po združevanju je tudi na področju javnih naročil in nabave.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 28. novembra 2014)

Na vrh