Domov » Novice » Pregled covid podatkov

Pregled covid podatkov


Podatki iz sredine tedna kažejo, da smo v Sloveniji v sredo opravili 6604 testiranj na koronavirus in potrdili 1772 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 26,82 odstotka. Skupno število vseh doslej potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji zdaj znaša 81.226. Za primerjavo. Dan prej je bilo odkritih 2429 okužb ob 7178 opravljenih testih, delež pozitivnih testov je znašal 33,8 odstotka. V slovenskih bolnišnicah se je sredi tedna zdravilo 1289 pacientov, okuženih s koronavirusom. Od tega jih je bilo 198 na intenzivni negi. Tudi pri nas incidenca za štirinajst dni kaže upad in sicer v regiji za -1.1 odstoka, v Mestni občini Ptuj pa dobrih minus 15 %.

Ptujska bolnišnica kljub vsemu ostaja polna, v mesecu in pol so na covid oddelku do sedaj zdravili približno 300 obolelih za koronavirusom in zabeležili približno 1300 bolnišničnih dni. Žal je v tem času v bolnišnici za COVIDOM umrlo okrog 70 pacientov. V Domu upokojencev Ptuj pa so sredi tedna v rdečih conah imeli nastanjenih 98 stanovalcev. V svoje sobe se jih je vrnilo 11, v bolnišnici se je zdravilo 19 stanovalcev. Žal so zabeležili tudi smrtni primer.

Vlada je včeraj podaljšala veljavnost vseh do zdaj sprejetih protikoronskih ukrepov, obravnavala pa je tudi načrt njihovega sproščanja za čas, ko bo epidemiološko stanje to dopuščalo. Kriterija sta sedemdnevno povprečje okuženih ali število hospitaliziranih. Načrt sproščanja je razporejen v pet faz. Označene so z barvami od črne prek rdeče, oranžne in rumene do zelene, ki pomeni v veliki meri odpravo omejitev. Faze so opredeljene s 7-dnevnim povprečjem števila okuženih na eni strani in s številom hospitaliziranih bolnikov na drugi. Po napovedi Instituta Jožef Stefan bi lahko prvi mejnik, ko bi lahko začeli sproščati ukrepe, to je manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, dosegli že 19. decembra.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 4. decembra 2020.)

Na vrh