Domov » Novice » Spoštujmo tradicijo, obujamo spomine

Spoštujmo tradicijo, obujamo spomine


Letošnje Kurentovanje, ki se je končalo z včerajšnjim pustnim torkom je potekalo pod sloganom Spoštujmo tradicijo, obujamo spomine. Večina dogodkov se je zaradi ukrepov ob epidemiji selila na splet.

Največji dogodek leta je bil nedvomno velik izziv za Zavod za turizem Ptuj, ki je kot organizator tlakoval pot Kurentovanju kot ga še ni bilo. Večina dogodkov se je tako s pomočjo različnih medijev selila na spletne platforma, saj je kot že povedano organizacija združevanja še vedno prepovedana.

S strani organizatorjev so se torej v letošnjem letu dogodki selili na splet, kar pa ne pomeni, da se pustni običaji niso odvijali. Že po tradiciji je na pustno soboto zaživela vas Zabovci, ko so se neorganizirano etno liki in druge maske sprehodile mimo hiš po cesti vse do Markovec. Med etno liki je bilo največ kurentov in korantov, prišli so tudi cigani, tradicionalne kurike, pokači, vile in še bi lahko naštevali. Da pa se Kurentovanje enostavno zgodi in ga ni moč preprečiti, pa je bila dokaz pustna nedelja, ki je ob lepem vremenu na plano privabila veliko število Ptujčanov, ki so imeli kaj videti. Kurenti so svojo obredje opravili po trasi, kjer sicer poteka mednarodna karnevalska povorka, obiskovalci so bili navdušeni.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 17. februarja 2021.)

Na vrh