Domov » Novice » XII. Ptujske grajske igre

XII. Ptujske grajske igre

12 grajske igre

Na Ptuju so od 27. do 29. junija v organizaciji društva Cesarsko-kraljevi Ptuj potekale že XII. Ptujske grajske igre. S prireditvijo številne organizirane skupine iz Slovenije in tujine obujajo zgodbe iz časa slavne srednjeveške preteklosti najstarejšega slovenskega mesta. Za grajskim obzidjem so se ponovno zbrali pogumni vitezi, lepe gospodične, plemstvo in meščanstvo, trgovci in rokodelci. Predstavili so se tudi spretni mečevalci, lokostrelci, plesalci in grajska gospoda.
Prireditev Ptujske grajske igre obuja zgodbe iz življenja takratne dvorne gospode in drugih prebivalcev gradu, kmečkega prebivalstva, trgovcev, rokodelcev, vitezov, lokostrelcev in beračev. Projekt pripomore tako k osveščanju lokalnega prebivalstva o zgodovini mesta, v katerem prebivajo, ter o zgodovini njihovih prednikov, kot tudi daje zgodovinskemu izročilu nov pomen turistične, izobraževalne in znanstvene vsebine.
Dogajanje na turnirskem prostoru ptujskega gradu se je začelo v petek, ko so se zbrali člani vseh sodelujočih skupin in postavili srednjeveški tabor. Osrednji dan prireditve je bila sobota, ko je ob 11. uri po ptujskih mestnih ulicah potekala tradicionalna srednjeveška povorka, v kateri je sodelovalo več kot 200 kostumiranih sodelujočih na Ptujskih grajskih igrah. Zbrali so se pred ptujskim mestnim gledališčem, kjer sta jih nagovorila Rado Škrjanec in ptujski župan dr. Štefan Čelan (prav tako član društva CKP v vlogi mestnega sodnika). Povorka je nato krenila po Prešernovi ulici do turnirskega prostora ptujskega gradu. Letošnji program je obsegal srednjeveške plese, razne predstave in prikaz borilnih tehnik, nastop glasbene in plesne skupine iz Burghausna, obiskovalcem je prihodnost napovedovala dvorna vedeževalka Majda, rokodelci in tržničarji so na stojnicah ponujali svoje dobrote (v pokušino in prodajo), vinarji iz društva VTC 13, so na stojnicah ponujali najboljša vina, ki so bila ocenjena na 11. Grajskem vinskem ocenjevanju. Na pokušino je bilo tudi letošnje knežje vino. Postavljena je bila orožarna, kjer so obiskovalci izvedeli več o orožju srednjega veka in si tudi oblekli verižno srajco in nadeli čelado, preizkusili pa so se lahko tudi v lokostrelstvu, mečevanju in pokukali v šotore naših vitezov. Organizatorji so pripravili tudi bogat program za najmlajše, ki so lahko en dan preživeli daleč vstran od računalnikov, televizije in telefonov. Za popestritev dogajanja so v večernem času poskrbeli člani skupine Viteza Gašperja Lambergarja z ognjeno plesnim šovom. Dogajanje se je zaključilo v nedeljo z lokostrelskim turnirjem za vse sodelujoče skupine, ki so se borile za prehodni pokal.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 1. julija 2014)

Na vrh