Domov » Novice » Zbir informacij in ukrepov proti širjenju koronavirusa (nedelja, 29.3.2020)

Zbir informacij in ukrepov proti širjenju koronavirusa (nedelja, 29.3.2020)


OBVEZNO RAZKUŽEVANJE VEČSTANOVANJSKIH STAVB

Vlada  Republike Slovenije je kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa sprejela tudi Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

Vir: Ministrstvo za zdravje

RANLJIVE SKUPINE V TRGOVINE MED 8. IN 10. URO

Vlada je sprejela Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Nakup v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

USMERITVE ZA DELO POŠTE SLOVENIJE V ČASU EPIDEMIJE S KORONAVIRUSOM

Pošta Slovenije je posredovala navodila za brezkontaktno dostavo. Kupci naj sledijo navodilom v nadaljevanju:
– ob vročitvi se lahko (če in kjer obstaja možnost) dogovorijo, da pismonoša odloži pošiljko na primerno mesto (npr. okenska polica, pred hišo, pred blokom, pri lopi,…) in se tako izognejo fizičnemu kontaktu,
– zagotovijo priporočeno razdaljo (vsaj 2 m),
– ko se pismonoša umakne, varno prevzamejo pošiljko. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezkontaktna predaja pošiljke.
– V času korona virusa smo izjemoma omogočili t.i. brezkontaktni  prevzem odkupnih zneskov (plačilo po povzetju z gotovino ali preko POS terminala), če uporabniki/kupci ne morejo priti na pošto in pismonoša oceni, da bo na spodaj opisan način lahko vročil paket.  V tem primeru priporočamo in prosimo, da sledijo navodilom:
– Denar v primeru odkupnine (če in kjer obstaja možnost) odložijo na ustrezno mesto.
– Umaknejo se na priporočeno razdaljo (2 m), da ga lahko pismonoša prevzame.
– Če je le možno naj stranke pripravijo točen znesek.

V PRIMERU, DA SUMITE NA OBOLELOST S KORONAVIRUSOM

V primeru, da sumite na okužbo s korona virusom ali imate druga prehladna obolenja, je organizirana ambulanta COVID 19 (kontejner), na parkirišču za zdravstvenim domom.

Pred prihodom obvezno pokličite na 02 78 71 691, kjer boste dobili navodila.

Za nujne primere pokličite 112.

ŠTEVILKE….

V Sloveniji imamo skupno 730 okužb s koronavirusom, kar je 46 več kot dan prej. V soboto je bilo opravljenih  997 testiranj, skupno 20.753. Zaradi bolezni covid-19 je hospitalizirana 101 oseba, 23 oseb je na intenzivni negi. V Mestni občini Ptuj so do sedaj zaznali dva bolnika s koronavirusom.

OSTANIMO DOMA IN OSTANIMO ZDRAVI!

Na vrh