Domov » Novice » Živa kulturna dediščina nas bogati

Živa kulturna dediščina nas bogati

Srecanje zive kulturne dediscine

Po posvetih o živi kulturni dediščini, ki so jih na ptujskem gradu pripravili v času zadnjih treh Kurentovanj, si se v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož odločili organizirati poseben dogodek z naslovom Živa kulturna dediščina nas bogati, na katerem so se predstavili rokodelci in obrtniki.

Živa kulturna dediščina poleg gospodarskega in obrtniškega znanja vključuje tudi ustno izročilo in ljudsko slovstvo, uprizoritve in predstavitve, šege in navade, znanje o okolju in kulturni prostor, je Monika Simonič Roškar iz etnološkega oddelka Pokrajinskega muzeja zapisala v publikaciji, ki je izšla ob prireditvi.

Na nedavno prireditev so povabili rokodelce in obrtnike, ki so predstavili znanja in veščine, kot so prekrivanje slamnate strehe, izdelovanje harmonik, sodov, keramike, papirnatih rož, starih oblačil, lanenega platna, korantij, medičarskih, pletarskih in vrvarskih izdelkov, pletenje iz slame in volne ter polstenje. Večina se je spretnosti naučila od starejših in s svojim delom ohranjajo rokodelsko tradicijo. Kot je še zapisala Monika Simonič Roškar so prireditev pripravili tudi z namenom, da v katerem obiskovalcu obudijo željo po učenju katere izmed obrti ali rokodelskih spretnosti.

 

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne, 7. oktobra 2014)

 

Na vrh