Domov » Novice » Osnutek Odloka o mreži javne zdravstvene službe

Osnutek Odloka o mreži javne zdravstvene službe


Na zadnji seji Mestnega sveta je potekala obširnejša razprava pri Osnutku Odloka o mreži javne zdravstvene službe na primarni ravni v Mestni občini Ptuj.

Da so zdravstveni delavci po zdajšnjem sistemu preobremenjeni ni skrivnost. Na Ptuju imamo sicer najvišji delež koncesionarjev, v pediatriji recimo ZD v tem trenutku nimamo nobenega zdravnika.

Težava so že sedaj visoki glavarinski količniki omejeni na 1.5000 pacientov, ki jih zdravniki povečini presegajo. Sistemska rešitev novih šolanih zdravnikov, glede na dolg študij in pod narekovaji neperspektivno delo je pod vprašajem. Pred leti je sicer bila narejena študija, da v povprečju zdravnik za pacienta porabi približno sedem minut, kar je nedvomno premalo, saj so čakalnice preveč polne. Zdravniki se sicer trudijo, da vsakega pacienta obravnavajo čim kakovostneje. Zdravstveno varstvo v državi se počasi sezuva, ZD Ptuj je zaenkrat še na varnem.

Vsakemu pacientu se želijo posvetiti čim bolj kakovostno, zato kot pravi direktorica ZD Ptuj Metka Petek Uhan, bo v bodoče nujno potrebno zmanjšati obremenitve na primarni ravni.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 7. februarja 2020.)

Na vrh