Domov » Novice » Stanje koronavirusa na Ptuju in novi ukrepi

Stanje koronavirusa na Ptuju in novi ukrepi


V Sloveniji v tem trenutku še vedno sledimo nezavidljivim približno 30% pozitivnih testov na dan, umrljivost pa je iz dneva v dan višja. Tudi na Ptuju imamo v zadnjem tednu približno 27% porast okuženih, kar ni dober znak, saj v nekaterih občinah po državi število upada. Posamične okužbe so v določenih zavodih in podjetjih, medtem, ko je največ okuženih v Ptujskem domu upokojencev, tako stanovalcev kot zaposlenih. Dom upokojencev Ptuj ima v vseh svojih petih enotah trenutno 665 stanovalcev. Med njimi je bilo do sedaj potrjenih skupno 114 okužb s koronavirusom. Za vse okužene stanovalce so primerno poskrbeli.

Hitro se pa zaradi koronavirusa polnijo tudi postelje v ptujski bolnišnici, trenutno imajo vzpostavljena dva intenzivna oddelka, kot smo poročali v sredini kroniki pa jim primanjkuje predvsem kadra.

Sicer pa je zaradi slabe epidemiološke slike vlada včeraj (v četrtek 12. novembra) še zaostrila ukrepe za naslednjih 14 dni. Ob polnoči je v veljavo stopil prvi od novih ukrepov, ki prepoveduje zbiranje ljudi. Izjema pri tem so člani istega gospodinjstva in ožji družinski člani. Do zdaj je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. Še vedno so začasno prepovedani prireditve, shodi, poroke in verski obredi, po novem pa tudi vsa slavja in praznovanja. Vlada je podaljšala tudi že veljavne ukrepe, kot sta omejitev gibanja med občinami in omejitev gibanja med 21. in 6. uro, pri tem še vedno veljajo izjeme. Nošenje zaščitnih mask je še vedno obvezno v zaprtih prostorih ter na prostem. S ponedeljkom, 16. novembra, se tako kot spomladi znova zaustavlja ves javni potniški promet, delovali bodo le taksiji. Vrata zapirajo vse nenujne trgovine – odprte bodo ostale le trgovine z živili, lekarne, pošte in banke. Šolanje bo še naprej za (vsaj) 14 dni potekalo na daljavo, vrtci bodo nudili le nujno varstvo. To je samo nekaj ukrepov, ki jih je določila vlada, celoten nabor pa lahko najdete na spletni strani ministrstva za zdravje.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 13. novembra 2020.)

Na vrh