Domov » Novice » Gospodarstvo » Predstavil se je Romunski zbor Vox Humana

Predstavil se je Romunski zbor Vox Humana

Preteklo sredo, 11. julija, je v cerkvi Svetega Petra in Pavla nastopil komorni zbor Vox Humana iz Romunije. To je bil zadnji v ciklu koncertov ob ustanavljanju zasebne glasbene šole, ki naj bi z novim šolskim letom zaživela v minoritskem samostanu. Vizija cikla, v katerem smo si lahko ogledali sedem koncertov, je ves ?as bila ponuditi delo kakovostnih, izkušenih in uveljavljenih glasbenikov iz Ptuja, Slovenije in tudi tujine.

Romunski komorni zbor Vox Humana, ki ga sestavljajo u?itelji glasbe Madžarske narodnosti, se je na Ptuju ustavil med turnejo, v sklopu katere so že imeli koncerte v Italiji, pot pa so nato nadaljevali še proti Madžarski. Zsolt Szilágyi zbor vodi že od ustanovitve leta 1972. Ponašajo se z obsežno diskografijo ter vrsto nagrad, med drugim pa so tudi, na kar so posebej ponosni, leta 1982, le leto in pol po atentatu, zapeli tudi na sprejemu pri že pokojnem papežu Janezu Pavlu II. Izbor pesmi za tokratni koncert je po besedah zborovodje skušal izžarevati veselje in zadovoljstvo ob nastopu v obnovljeni cerkvi na Ptuju.

Jeseni bodo po zagotovolih organizatorjev nadaljevali z novim ciklom izbranih koncertov, takrat tudi že z u?enci nove glasbene šole.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 17. julija 2007)

Na vrh