Domov » Novice » Gospodarstvo » SID banka omogočila financiranje zelene transformacije drogov in rondelic podjetja Talum d. d.

SID banka omogočila financiranje zelene transformacije drogov in rondelic podjetja Talum d. d.


Upravi SID banke in podjetja Talum sta v prejšnjem tednu podpisali kreditno pogodbo v vrednosti 15 milijonov evrov za financiranje intenzivnega prestrukturiranja proizvodnih programov v smeri zelene transformacije.

SID banka je zagotovila ugoden dolgoročen kredit v sklopu financiranja naložb v raziskave, razvoj in inovacije po programu RRI3 v višini 15 milijonov evrov. Ker je ena od temeljnih nalog SID banke spodbujanje zelenega prehoda, so s tem financiranjem podprli veliko investicijo podjetja Talum iz Kidričevega v modernizacijo in nakup novih strojev ter prilagoditev infrastrukture za ta namen.

Podjetje Talum, ki je visokotehnološko proizvodno podjetje izdeluje najbolj kakovostne izdelke iz aluminija. Glavne proizvodne skupine podjetja so drogovi, rondelice, ulitki ter in izparilniki.

Podjetje trenutno prek projekta »Zelena transformacija drogov in rondelic« nadaljuje intenzivno prestrukturiranje svojih proizvodnih programov v smeri zelene transformacije, saj usmeritev v ogljično nevtralnost podjetja s povečevanjem krožnega gospodarjenja vodi k večji uporabi reciklažnega, tudi manj kakovostnega aluminija v njihovih produktih. Z izvedeno investicijo bo podjetje proizvajalo nestandardne drogove, ki bazirajo na osnovi recikliranega odpadnega materiala, v okviru programa rondelic pa bodo lahko povečali prodajo na obstoječih programih ter izdelovali nove proizvode iz aluminijastega ozkega traku na podlagi recikliranega aluminija z višjo dodano vrednostjo, ki bo hkrati omogočala tudi stabilnejšo rast podjetja, povečanje konkurenčnosti ter ohranitev in ustvarjanje novih delovnih mest.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 19. julij 2023.)

Na vrh