Domov » Novice » Kultura » 15. mednarodni Ex-tempore Ptuj Karneval 2023

15. mednarodni Ex-tempore Ptuj Karneval 2023

Zdaj že tradicionalna likovna nagrada, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu je do danes privabila na Ptuj skoraj 1300 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.

Največjo likovna prireditev v pustnem času organizira KUD Art Stays, skupaj z Mestno občino Ptuj, Javnim zavodom za turizem Ptuj in ostalimi sponzorji. Tematika je karnevalsko obarvana, slikarjem pa je prepuščena tudi prosta tema.

Na letošnji jubilejni 15. mednarodni likovni nagradi Ex-tempore Ptuj Karneval je sodelovalo 144 umetnic in umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Na razstavo finalistov v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju se je uvrstilo 66 likovnih del, med njimi tudi 4 otroška dela in dela udeležencev likovne kolonije, ki je potekala v soboto, 11. februarja 2023.

Finaliste in nagrajence je izbirala mednarodna strokovna žirija v sestavi: akademski slikar in vodja Galerije mesta Ptuj Dušan Fišer, akademski slikar Igor Molin, galeristka Sofia Macchi, novinarka in urednica kulturne redakcije RTV Slovenija Petra Skok, akademska slikarka ter kustosinja Marika Vicari, umetnostna zgodovinarka Doroteja Kotnik in predstavnik KUD Art Stays in galerist Vladimir Forbici.

Nagrade in priznanja sta podelila Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj in Jernej Forbici, vodja likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval.

Priznanja za mlade umetnice in umetnike so prejeli: Danaja Granda, Federico Vicari, Izak Sovdat Medved in Jure Mužič. Priznanje strokovne žirije in nagrado podjetja Art Trade so prejeli: Brut Carniollus, Ivan Konec, Oto Vogrin, Pavla Milošič in Marina Đira.

Priznanje strokovne žirije in nagrado Hotela Mitra je prejel Miha Erič. Priznanje strokovne žirije in nagrado Galerije FO.VI je prejela Milena Roštohar, nagrado Galerije Luna pa Milan Erič. Nagrado za najbolj izvirnega kurenta je prejel Gregor Samastur. Odkupni nagradi Mestne občine Ptuj v vrednosti po 500 EUR sta prejeli Tina Konec in Hana Nekrep. Glavno nagrado grand prix Mestne občine Ptuj v vrednosti 1.000 EUR pa je prejela Jerneja Menzinger za sliko Karneval. Razstava v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju je postavljena na ogled od 13. februarja do 2. marca 2023.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 22. februarja 2023.)

Na vrh