Domov » Novice » Kultura » 16. mednarodna likovna nagrada EX-TEMPORE PTUJ KARNEVAL

16. mednarodna likovna nagrada EX-TEMPORE PTUJ KARNEVAL


Tradicionalna likovna nagrada, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu, je do danes, v letih 2003, 2004 in nato od leta 2011 do letos privabila na Ptuj skoraj 1500 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.

Nagrado organizirajo Kulturno umetniško društvo Art Stays, Mestna občina Ptuj in Javni zavod Ptuj in gre za največji likovni dogodek v okviru tradicionalne prireditve Kurentovanje.

Letos se je za nagrade potegovalo skupaj 161 avtorjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Za razstavo je strokovna žirija v sestavi: Sofia Macchi (ustanoviteljica in lastnica galerije Punto Sull’Arte v Varese, Italija), Vladimir Forbici (zbiratelj in galerist Galerije FO.VI in Galerije Art Stays ter dolgoletni predsednik društva Art Stays), Dušan Fišer (uveljavljen slovenski vizualni umetnik, likovni kustos in umetniški direktor Galerije mesta Ptuj), Doroteja Kotnik (umetnostna zgodovinarka in strokovna sodelavka Galerije mesta Ptuj in Galerije LUNA) ter Igor Molin (akademski slikar, profesor) izbrala 108 likovnih del, katerim so se v soboto, 3. februarja, z udeležbo na likovni kolonij Ex-tempore Plein air pridružila še ostala dela.

Skupno 116 likovnih del si lahko ogledate v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju in v Mali galeriji Galerije mesta Ptuj vse do 23. februarja 2024.

Ob razstavi je bil objavljen tudi obsežen katalog letošnje edicije z vsemi prispelimi deli.

V soboto, 10. februarja, ob 10. uri je v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju potekala svečana razglasitev nagrajencev letošnje edicije nagrade ter otvoritev razstave finalistov.

Podžupan MO Ptuj g. Boštjan Šeruga, direktorica Javnega zavoda Ptuj, ga. Tanja Srečkovič Bolšec, in umetniški vodja nagrade, g. Jernej Forbici, so podelili naslednje nagrade in priznanja.

Strokovna žirija je letos podelila 11 posebnih priznanj. Nagrade ob nekaterih posebnih priznanjih, vrednostni bon za likovni material, sta podarila podjetje Art Trade d.o.o. in Kulturno umetniško društvo Art Stays.

Prejemniki posebnih priznanj strokovne žirije so:
Filip Srebre, Fenos Aleksander, Gregor Samastur, Ivan Konec, Marija Kiralj Globevnik, Blaženka Rocco, Igor Dacinger, Julija Drgan, Nina Tomšič Polegek, Robert Kosmač, Sandra Žumer in Jasmina Nedanovski.
Nagrado za najbolj izvirnega kurenta v višini 150,00 eur je za likovno delo Primavera, prejel umetnik Jan Tapiwa Chapo.
Nagrado Hotela Mitra in posebno priznanje strokovne žirije je prejela Milena Roštohar.
Nagrado Festivala Art Stays in Galerije FO.VI, samostojno razstavo s katalogom je prejela Duša Jesih.
Nagrado Galerije LUNA, samostojno razstavo s katalogom je prejel Boštjan Plesničar.
Odkupni nagradi Mestne občine Ptuj v višini 500,00 eur sta prejela Iva Starac in Renato Arnejčič.
Grand Prix Mestne občine Ptuj in odkupna nagrada v višini 1.100,00 eur je šla v roke Marjana Marksla za res izviren kip Kurenta.
Ker pa svet stoji na mladih, je strokovna žirija izbrala tudi najboljša otroška dela in podelila posebna priznanja ter vrednostne bone podjetja Art Trade d.o.o. naslednjim mladim umetnikom: Lana Borovinšek, Jakob Forbici in Gregor Kosmač.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 14. februarja 2024.)
Na vrh