Domov » Novice » Kultura » 22. pohod Po poti Ivana Potrča in Matija Murka

22. pohod Po poti Ivana Potrča in Matija Murka


Na drugi dan novega leta je Knjižnica Ivana Potrča Ptuj v sodelovanju s Planinskim društvom Ptuj organizirala že 22. pohod Po poti Ivana Potrča in Matija Murka. Na prireditvi je na pobudo ptujske knjižnice županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek podelila pečat mesta Ptuja z likom svetega Jurija lastnici Potrčeve domačije Mariji Kokol.

Datum pohoda ni izbran naključno, saj se je 1. januarja 1913 rodil pisatelj Ivan Potrč. Kulturna pot se začne na dvorišču ptujske knjižnice in vodi do Potrčeve domačije na Štukih, mimo Herbersteinove viničarije na Mestnem Vrhu ter do rojstne hiše slavista in urednika dr. Matija Murka na Drstelji. Nezahtevna pot je dolga dobrih 13 kilometrov in traja okoli štiri ure. Pohodniki se nato spočijejo pri Okrepčevalnici Lacko in se vrnejo nazaj na Ptuj. Idejna vodja zdaj že tradicionalnega pohoda je bila Viktorija Dabič v okviru društva Zreli vedež.

Direktorica Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Milena Doberšek je poudarila, da je Ivan Potrč kot predstavnik socialnega realizma svoje pripovedi postavil v konkretne geografske prostore: »Zato je njegova literatura primerna tudi za razvoj literarnega turizma kot turistične dejavnosti, povezane z literarnimi kraji in literarnimi osebnostmi.« Dodala je, da je pohod Po poti Ivana Potrča in Matija Murka del prizadevanj za večjo prepoznavnost Potrčevih del in literarne pokrajine: »Širši javnosti želimo vzbuditi zanimanje za spoznavanje in raziskovanje tega žal vse preveč prezrtega pisatelja.«

Častna občanka Mestne občine Ptuj Viktorija Dabič je dejala, da je v Potrčevnih delih moč najti veliko ljubezni do rodne grude in spoštovanja do tukajšnjih ljudi: »S svojo zvesto udeležbo na pohodih dokazujemo, da se zavedamo, kaj nam pomenijo zdrave korenine in kaj nam pomeni branje del, ki opisujejo našega človeka in njegove stiske.«

Še letos bo izšel zbornik s prispevki znanstvenega simpozija o Ivanu Potrču

Leto, ki smo mu pomahali v slovo, je bilo za ptujsko knjižnico prav posebno. Direktorica knjižnice je naštela: »V počastitev 110-letnice pisateljevega rojstva ter 30-letnice smrti smo pripravili številne dogodke, s katerimi smo obeležili tudi 30-letnico preimenovanja Ljudske in študijske knjižnice Ptuj v Knjižnico Ivana Potrča Ptuj. Januarja je potekal tradicionalni pohod in ob tej priložnosti smo izdali prenovljeno zloženko Ptujske kulturne poti. Maja smo v sodelovanju z dijaki umetniškega oddelka Gimnazije Ptuj pripravili bralno uprizoritev odlomkov iz drame Kreflova kmetija, za katero je pisatelj leta 1947 prejel Prešernovo nagrado. Junija smo v knjižnici organizirali predstavitev monografije Ivan Potrč, pisatelj in človekoljub avtorice dr. Renate Debeljak. Oktobra smo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, Oddelkom za slovanske jezike in književnosti ter Slavističnim društvom Maribor organizirali znanstveni simpozij z naslovom Potrčev literarni opus: med intimo in zgodovino.«

Na simpoziju je bilo predstavljenih enajst referatov. Še letos bodo s finančno podporo Ustanove dr. Antona Trstenjaka vsi referati izšli tudi v zborniku. Vsebine prispevkov bodo tako trajno na razpolago tako širši javnosti kot tudi za študijske namene.

Letos še ena pomembna obletnica

Vodja Študijskega oddelka ptujske knjižnice Božena Kmetec-Friedl je zbranim predstavila življenje in delo Ivana Potrča. Spomnila je, da je bila lani nagrajena tudi pisateljeva hči Marjetica Potrč, profesorica, arhitektka in umetnica: »Odlikovanje je prejela za zasluge pri večdesetletnem delovanju na področju umetnosti, antropologije in ekologije ter uvrstitev med deset najpomembnejših sodobnih svetovnih umetnikov, s čimer je prispevala k prepoznavnosti in promociji Slovenije v svetu. Nagrado ji je podelila predsednica države dr. Nataša Pirc Musar.« Dodala je, da se bo ptujska knjižnica letos poklonila tudi Potrčevi soprogi, mladinski pisateljici Branki Jurca. Obeležili bomo namreč 110-letnico njenega rojstva.

Mariji Kokol priznanje za zgledno skrb za Potrčevo domačijo in literarno dediščino

Na pobudo ptujske knjižnice je županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek podelila Mariji Kokol pečat mesta Ptuja z likom svetega Jurija. Marija Kokol, nečakinja Ivana Potrča in lastnica domačije Potrčevih, je domačijo iz leta 1813 v celoti obnovila sama. Ohranila je tudi del mlina ob hiši in leta 2022 dala obnoviti še koruzjak na domačiji. Zaradi njene vzorne skrbi, srčnosti in požrtvovalnosti se podoba rojstne hiše Ivana Potrča ohranja tudi za zanamce, spomin na plodovitega in večkrat nagrajenega pisatelja pa ne bledi. Vrata Potrčeve domačije z veseljem in zanosom odpre tako pohodnikom kot vsem drugim, ki si želijo o pisatelju izvedeti kaj več.

Pohod spremljal tudi kulturni program

Ob zaključku pohoda na Drstelji, kjer je nekoč stala rojstna hiša dr. Matija Murka, je udeležence pohoda nagovorila županja Občine Destrnik Vlasta Tetičkovič-Toplak. Rojstna hiša je še za časa profesorjevega življenja pogorela. Na obnovljeni in skrbno urejeni hiši je spominska plošča, posvečena dr. Matiji Murku, ki jo je postavilo Slovensko etnološko društvo. Nov lastnik posesti Ivan Žumer je v novem gospodarskem poslopju uredil manjši spominski etnološki muzej in zbira predmete, ki so bili nekoč značilni za življenje na kmetih.

Na prireditvi je zbrane nagovoril tudi predsednik Planinskega društva Ptuj Miran Ritonja, pohodnike je na pot povedel planinski vodnik Janez Vrtič. V kulturnem program pohoda je zapel moški pevski zbor Jezero Kulturnega društva Budina-Brstje pod vodstvom zborovodkinje Marije Stöger.

(Sporočilo za javnost Knjižnice Ivana Potrča Ptuj)

Na vrh