Domov » Novice » Kultura » Anton in Janez Repnik v Galeriji Luna

Anton in Janez Repnik v Galeriji Luna


Koroška slikarja Anton in Janez Repnik, oče in sin, v svojih delih prepletata družbeno kritiko z žanrskimi motivi, s čimer nagovorjata ljudi k razmišljanju o težavnem življenju kmečkega in delavskega razreda. Njun figurativni svet nas popelje v svet melanholije, humorja in tudi ironije, ki povzdiguje podobo malega človeka.

ANTON REPNIK: rojen leta 1935 v Sv. Vidu pri Vuzenici. Ukvarjal se je s tematiko krivic, ki se dogajajo malemu človeku. V svoji ustvarjalni poti je imel že krepko prek 300 razstav, od tega preko 160 samostojnih doma in po svetu. Prejel je nekaj nagrad. Od leta 1970 je bil član DLUM in ZDSLU. Živel in delal je na Muti, kjer je imel tudi majhno galerijo. Umrl je leta 2020.

JANEZ REPNIK: rojen leta 1968 kot sedmi najmlajši otrok Antona Repnika. S slikanjem se je seznanil že v rosni mladosti, saj je najraje od vsega opazoval očeta pri slikanju. To ga je hitro zasvojilo in pričel je slikati tudi sam. Imel je že 108 samostojnih razstav doma in na tujem. Sodeloval je tudi na več skupinskih razstavah doma in v tujini. Udeležil se je več likovnih kolonij. Živi in dela na Muti na Koroškem.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 8. marca 2024.)

Na vrh