Domov » Novice » Kultura » Festival NGZ Ptuj 2023 navdušil

Festival NGZ Ptuj 2023 navdušil


Za nami je še en praznik slovenske narodno-zabavne glasbe – 54. Festival narodno-zabavne glasbe. Ta ima eno pomembnejših vlog v slovenski narodni glasbi, saj je skozi zgodovino obstoja ansamblom omogočal ustvarjanje prepoznavnosti, ob tem pa skrbel, da se je na državni ravni narodno-zabavna glasba razvijala, da se je ohranjalo kakovostno glasbeno izražanje.
Festival je letos potekal na Mestnem trgu na Ptuju, organizirala ga je družba Radio-Tednik Ptuj. Dogajanje je posnela profesionalna produkcijska hiša, festival bo premierno predvajan na TV Veseljak.
V skladu z razpisnimi pogoji je žirija izbrala 12 ansamblov, ki so na Ptuju nastopili s po eno novo skladbo, poleg tega je vsak ansambel izvajal še eno skladbo iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe.
Besedila je ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali: Lilijana Klemenčič iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, predstavnik družbe Radio Tednik Ptuj Jože Šmigoc ter tekstopisec Franci Smrekar.
Nagrado za najlepše besedilo je prejel Damjan Pasarič za besedilo skladbe Odnesi me v izvedbi Ansambla Gašperja Mirnika.
Strokovno komisijo za glasbo in izvedbo so sestavljali ravnatelj glasbene šole Karol Pahor Ptuj Štefan Petek, Igor Podpečan in član združenja SAZAS Rok Lunaček.
Najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti je postal Lah-ov Boris s Prijatelji.
Kipec Orfeja za najboljši ansambel med ostalimi zasedbami so prejeli Firbci.
Nagrado za najboljšo vokalno izvedbo – Korenovo plaketo je prejela Živa Žohar, pevka ansambla Prisrčniki.
Občinstvo je izbralo najlepšo skladbo. Polovico glasov smo dobili z glasovanjem na spletu pred samim festivalom, drugo polovico so dodali obiskovalci na Ptuju.
Najlepša skladba festivala je postala Pleši, avtorja Roka Švaba, v izvedbi ansambla Firbci.

V soglasju z vsemi ansambli, v soglasju z Društvom pesnikov slovenske glasbe in združenjem SAZAS, bodo vse denarne nagrade ansamblom, avtorjem in delu komisije namenili v dobrodelne namene za sanacijo posledic poplav. Da bodo sredstva šla v prave roke bo poskrbel Rotary klub Ptuj. Hvala ansamblom in avtorjem, ki so omogočili, da skupaj naredimo tudi nekaj dobrega.

Festival so povezovali Natalija Škrlec, Barbara Žerjav, Marjan Nahberger in Sašo Dobnik.
V revialnem delu je nastopil ansambel Slovenski zvoki. Dogajanje so popestrili plesalci Folklorne skupine Bolnišnica Ptuj, sceno pa Zvonko Križaj.
(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 6. septembra 2023.)
Na vrh