Domov » Novice » Kultura » Kdo se boji Virginie Woolf?

Kdo se boji Virginie Woolf?


V nedeljo je bila v Mestnem gledališču Ptuj premierno uprizorjena predstava Kdo se boji Virginie Woolf, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom iz Ljubljane.

Kdo se boji Virginie Woolf Edwarda Albeeja je ena najslovitejših in najpogosteje uprizarjanih dram 20. stoletja. Ko se je leta 1962 prvič pojavila na Broadwayu, je kritike razburila z za takratne razmere brutalnim jezikom in ostro vivisekcijo zakonskega razmerja, navdušila pa občinstvo, ki je napolnilo kar 664 ponovitev.

Drama, ki v naslovu provokativno preigrava otroško pesmico »Kdo se boji hudobnega volka«, je postavljena v univerzitetno, domnevno uglajeno intelektualno okolje, ki pa kmalu razgali svojo mnogotero problematičnost in krutost. V dolgi pijanski noči se srečata dva zakonska para profesorjev (ženske so v tem času še vedno predvsem žene), mlajši šele vstopa v ta svet, Marta in Georg srednjih let pa sta že temeljito prekaljena v zahtevah in zagatah akademskih krogov, pa tudi v preigravanju, prikrivanju in razgaljanju svojega zapletenega razmerja. Družabni večer s profesionalnimi kolegi se pod njunim vodstvom prevesi v divjanje valpurgine noči.

Tokratna predstava je nastala pod režijsko taktirko odličnega Ivice Buljana, na odrskih deskah pa spremljamo zveneča imena slovenskega gledališča Natašo Barbaro Gračner, Branka Šturbeja, Benjamina Krnetića in Klaro Kuk.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 16. septembra 2022.)

Na vrh