Domov » Novice » Kultura » Odprtje razstave likovnih del Ruth Korthof

Odprtje razstave likovnih del Ruth Korthof


V začetku meseca septembra je v privatni galeriji Luna na Murkovi ulici potekalo odprtje razstave likovnih del Ruth Korthof.

Ruth Korthof je nizozemska umetnica, ki se vključila med umetnike, ki v svojih umetniških praksah uporabljajo nestrupene, trajnostne materiale in v svoja dela vključujejo konceptualne ideje o trajnosti. Trend recikliranja in sočasna kritika potrošništva sta umetnico napeljala v vode recikliranja zlomljene keramike. Svoja umetniška dela ustvarja iz zavrženega materiala, iz katerega ustvarja nove podobe, ter odsluženim predmetom ponudi nov namen. Z zlomljenimi kosi keramike ustvarja tridimenzionalne kolaže, ki velikokrat spominjajo na kubistične ali konstruktivistične umetnine. Umetniška dela nas popeljejo v svet trajnosti, kjer se zavedamo pomembnosti recikliranja, kot tudi ponovne uporabe zavrženih predmetov. V teh že skoraj kičastih umetninah nam umetnica na subtilen način poda svojstveno kritiko potrošništva in nas vpelje v nizozemski svet sodobne umetniške keramike.

Ruth Korthof je po izobrazbi inženirka, vendar se je osredotočila na oblikovanje trajnostne umetnosti. Pravi, da rada reciklira vse vrste predmetov v umetnine, pri čemer ponovno uporabi tisto, kar se običajno zavrže. Tema njenega dela je lepota zlomljenega. Življenje po svetu jo je navdihnilo za nenavaden pristop k življenju. Trenutno živi v Ljubljani in z eno nogo na Nizozemskem. Prodajna razstava je na ogled postavljena do 15. oktobra.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 16. septembra 2022.)

Na vrh