Domov » Novice » Kultura » Po poteh starih Ptujčanov: Arheološke raziskave na Stari steklarski na Ptuju

Po poteh starih Ptujčanov: Arheološke raziskave na Stari steklarski na Ptuju


V Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju so izvedli otvoritev razstave Po poteh starih Ptujčanov: Arheološke raziskave na Stari steklarski na Ptuju.

Arheološke raziskave, ki so potekale na dvorišču Stare steklarske, Vrazovem trgu in okoliških ulicah, so se zaključile marca 2023 in so postregle z mnogimi zanimivimi in večkrat nepričakovanimi odkritji.

 Odkrite hiše in njih dvorišča kažejo, kako se je oblikovala srednjeveška prostorska zasnova tega predela mesta, medtem ko odkrite posamezne najdbe in situacije pripovedujejo o opremljenosti prostorov in njihovi namembnosti. Sedimenti in smetišča ter greznice na dvorišču Stare steklarske (za arheologe prave zakladnice) so skrivale množico odvrženih odlomkov in tudi celih predmetov vsakodnevne rabe. Na Vrazovem trgu pa so arheologi odkrili ostanke lesene konstrukcije, ki je tvorila podlago za najstarejšo cesto.

Razvoj srednjeveškega Ptuja je v 13. stoletju dokončno določila gradnja mestnega obzidja, to pa je ustvarilo okvir za nadaljnjih 700 let njegovega urbanega razvoja.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 2. junija 2023.)

Na vrh