Domov » Novice » Kultura » Predavanje Miti skozi muzejske predmete

Predavanje Miti skozi muzejske predmete


Pred dnevi je Miheličevi galeriji potekalo Drugo predavanje iz cikla Dediščina in moč mitov. Tokratno predavanje je potekalo pod naslovom Miti skozi muzejske predmete. Skoti večer je zbrane slušatelje dogodka popeljala muzejska svetovalka in arheologinja dr. Maša Saccara iz Pokrajinskega muzeja Koper.

Cikel predavanj, ki jih na našem koncu organizira PMPO je obenem napovednik za skupno razstavo, ki poudarja prepoznavnost in ugled muzejev, obenem pa utrjuje medinstitucionalno sodelovanje in interdisciplinarnost. Prav tako širi muzeološka in interpretacijska znanja ter veščine pripovedovanja muzejskih zgodb, usmerjena pa je v skupne cilje povezovanja lokalnih skupnosti in opolnomočenja javnosti za varovanje dediščine. Vsak muzej prispeva predmete in znanje, ki so združeni pod skupno temo mitov in pripovedi ter njihove interpretacije.

Razstava Ženske zgodbe, mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete je nastala v sodelovanju 9 muzejev in pripoveduje o 12 ženskih zgodbah in njihovih vlogah o materi, soprogi, sužnji, kraljici, gospodarici, boginji, delavki, popotnici in mornarki. Skozi preteklost se zrcali sedanjost današnje ženske, ki se z vsemi sredstvu trga iz tradicionalnih vlog. Razstava ponuja kritičen razmislek: Je sodobni čas ženskam več dal ali vzel in za kaj je njih in družbo prikrajšal?

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 26. aprila 2024.)

Na vrh