Domov » Novice » Kultura » Premiera igre Nenadoma reka

Premiera igre Nenadoma reka


Po premieri igre Pot neizbrana se je v torek ptujski publiki prvič predstavila še predstava Nenadoma reka, ki je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj in SNG Nova Gorica.

Nenadoma, reka je zasnovano kot prostor govora tistih, ki v javnem prostoru zaradi strahu ne govorijo ali ne smejo govoriti o svojem položaju – o svoji deprivilegiranosti in zatrtosti. Skozi problem zgodovinskega revizionizma, hiperprodukcije samoanalize in samoreprezentacije v javnem prostoru preučujem fenomene kolonialne preteklosti, izkušnje življenja pod totalitarnimi režimi in kapitalističnega izkoriščanja ljudi. Ideja besedila je projicirati možno sliko prihodnosti človeštva z obdelavo našega odnosa do lastne preteklosti in dejanj v sedanjosti.

Besedilo je nastalo kot odgovor na distopične pripovedi znanih romanov 20. stoletja, predvsem pa kot odgovor na Orwellov roman 1984.

Pod režijsko taktirko Kokana Mladenoviča so se na odru predstavili Tamara Avguštin k. g., Anuša Kodelja k. g., Jure Kopušar, Žiga Saksida, Urška Taufer in Žiga Udir.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 21. aprila 2023.)

Na vrh