Domov » Novice » Kultura » Projekt ArcheoDanube

Projekt ArcheoDanube


Julija 2020 se je začel izvajati dve in pol letni projekt ArcheoDanube – Arheološki park v mestnih območjih kot orodje za lokalni trajnostni razvoj, ki ga vodi Mestna občina Ptuj ob strokovni podpori ZRS Bistra Ptuj. V sklopu projekta je v Dominkanskem samostanu potekala mednarodna konferenca projekta ARCHEODANUBE z naslovom: “Preteklost je del sedanjosti: arheologija in arheološki turizem za mlade generacije“.

Projekt ArcheoDanube – arheološki park v mestnih območjih kot orodje za lokalni trajnostni razvoj pomaga malim in srednje velikim mestom podonavske regije izboljšati učinkovitost upravljanja dediščine in znamenitosti, z osredotočenjem na arheološke parke – nov, inovativen pristop za ohranjanje in trajnostno rabo kulturne dediščine v urbanih delih.

Projekt je izboljšal in okrepil sodelovanje relevantnih akterjev v podonavski regiji, vse z namenom ohranjanja kulturne dediščine preko arheoloških parkov, kot produktov za ohranjanje arheološkega turizma v mestih. Projekt utira pot za pripravo konkretnih načrtov, izobraževanj in orodij za ohranjanje in predstavitev kulturne dediščine ter soustvarja manjše pilotne aktivnosti, vse z namenom izboljšanja učinkovitosti upravljanja z dediščino

Mestna občina Ptuj v okviru projekta posveča pozornost prezentaciji arheološke dediščine Petovione in ostankov rimske dediščine v starem mestnem jedru.

Projekt ARCHEODANUBE, traja do konca letošnjega leta in je sofinanciran s strani Evropske unije. Celoten proračun projekta obsega 2.157.540 EUR, od katerih 85% sofinancirajo Evropski sklad za regionalni razvoj Instrument za predpristopno pomoč in Instrument za evropsko sosedstvo.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 25. novembra 2022.)

Na vrh