Domov » Novice » Kultura » Razstava Grafika za vsakogar

Razstava Grafika za vsakogar


V Galeriji Luna je na ogled nova razstava Grafika za vsakogar. Ta predstavlja raznolik nabor grafičnih listov iz osebne zbirke Silva Ambroža, lastnika Galerije Luna. Hitra reprodukcija grafike je omogočila širjenje tega medija med vse družbene sloje, zaradi te njene značilnosti smo naslovili razstavo Grafika za vsakogar. Prav tako s tem naslovom želimo poudariti raznolike umetniške stile, ki bodo predstavljeni na razstavi. Zbirka Silva Ambroža je obsežna. Zajema različne zvrsti umetnosti – od pohištvenih kosov do slikarskih in kiparskih del. V njej so zastopani tuji in domači avtorji. Tokrat predstavljajo le delček zbirke, njegov skupni imenovalec je grafika. Grafične liste je zbiratelj pridobival na dražbah v tujini in doma, pri umetnikih ali z nakupi v raznih galerijah. Na razstavi je predstavljenih 21 umetnikov in umetnic iz različnih časovnih obdobij. Najstarejše razstavljene grafike so iz obdobja med obema vojnama, ko se je grafika v Sloveniji razcvetela.

Med najstarejše grafike na razstavi sodijo grafični listi dveh z mestom in med seboj povezanih nemških umetnikov. Luigi Kasimir (1881–1962) in Jan Oeltjen (1880–1968) sta stkala družinske vezi preko Luigijeve sestre Else Kasimir, ki se je poročila z Janom. Jan Oeltjen je bil predstavnik nemškega ekspresionizma, najraje se je izražal v grafični tehniki lesoreza.

Med slovenskimi avtorji so zastopani grafiki, ki jih povezujemo s terminom »ljubljanska grafična šola«. Ta termin se je oblikoval za skupino slovenskih umetnikov več generacij, ki so po drugi svetovni vojni ustvarjali v grafiki in se zavzemali za njeno uveljavitev kot enakovredno umetnostno tehniko. Na razstavo so uvrstili tudi tri sodobne slovenske umetnike, ki se aktivno ukvarjajo z grafiko.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 15. decembra 2023.)

Na vrh