Razstava Zgodba o štirih damah – Petv
Domov » Novice » Kultura » Razstava Zgodba o štirih damah

Razstava Zgodba o štirih damah


Štiri dame, predstavljene na pričujoči razstavi, kljub dejstvu, da se je njihovo življenje končalo pred davnimi časi, še vedno šepetajo svoje skrivnosti. Če prisluhnemo zgodbam, ki jih kažejo oblike njihovih grobov, sestave njihovih grobnih pridatkov in obredi njihovega pokopavanja, nam njihova smrt lahko nazorno pokaže veliko tudi o njihovem življenju, predvsem pa lahko pojasni številne družbene vloge, ki so jih imele ženske v prazgodovinskih družbah.

S preučevanjem izvora in okrasa predmetov najdenih v grobovih ne sledimo več zgolj trgovskim in kulturnim stikom na dolge razdalje med prazgodovinskimi skupnostmi, ampak počasi spoznavamo želje in odločitve posameznikov ter posameznic, ki so te predmete zbirali, jih občudovali in se z njimi razkazovali. To niso bili pasivni akterji zgodovinskih sprememb, bili so osebe z željami in odločitvami; bili so povezani in poučeni o novostih, modi ter inovacijah; bili so aktivno vključeni v potovanje predmetov in idej znotraj prazgodovinske Evrope, ko sta bronasta doba in keltski svet povezala vse konce ter kraje.

Razstava, ki  je nastala v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Fakulteto za humanistične študije in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Centrom za preventivno arheologijo je na ogled do 31. avgusta 2022.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 8. julija 2022.)

Na vrh