Domov » Novice » Kultura » Zbirka Tenzor

Zbirka Tenzor


Ptujsko podjetje Tenzor v letošnjem letu obeležuje 30 let delovanja. Jubileju so posvetili razstavo umetniških del iz lastne likovne zbirke, ki je nastajala v sklopu Galerije Tenzor. Umetniška dela so od preteklega petka razstavljena v Galeriji mesta Ptuj.

Podjetje Tenzor je Galerijo Tenzor odprlo leta 2001 po selitvi podjetja v nove prostore na Mariborski cesti 13 na Ptuju. Podpirali so mlade slikarje, ki so bili na začetku svoje ustvarjalne poti in hkrati bogatili likovno zbirko z velikimi avtorji iz Slovenije in tujine. Vodenje galerije so takrat zaupali Vladimirju Forbiciju, ki je izbiral umetnike, pripravljal razstave ter skrbel za umetniško opremo poslovnih prostorov.

Podjetje je v sklopu Galerije Tenzor v različne galerije in na festival sodobne umetnosti v času delovanja pripeljalo več kot 600 umetnikov z vsega sveta. Prirejali so mednarodni EX-Tempore (prvega v letu 2003), mednarodne likovne kolonije in mnoge vrhunske razstave. Galerija Tenzor se je kmalu preselila v večje prostore na Prešernovi ulici v starem mestnem jedru, kjer se je leta 2005 zaprla za javnost.

Med slovenskimi umetniki vas bodo navduševala dela Jerneja Forbicija, Dušana Fišerja, Stojana Kerblerja, Silvestra Plotajs Sicoe, Viktorja Rebernaka, Darka Slavca, Tanje Špenko, Jožeta Šubica, Jožeta Tisnikarja in mnogih drugih. Predstavljena so tudi dela mednarodnih umetnikov, kot so Igor Molin, Ricard Constantini, Caterina Agnoletto, Fran Rogić, in drugi. Nov katalog ob razstavi je pripravila slovenska umetnostna zgodovinarka Marjeta Ciglenečki.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 22. septembra 2023.)

Na vrh