Aktualne teme v Domu upokojencev Ptuj – Petv
Domov » Novice » Aktualne teme v Domu upokojencev Ptuj

Aktualne teme v Domu upokojencev Ptuj


Mag. Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj je predstavila aktualne teme in dogajanje v domu. V teku je proces odprave napak v Enoti Juršinci. Z resornim ministrstvom potekajo intenzivni pogovori, v tem tednu pričakujejo tudi datum ponovnega sestanka z izvajalcem gradbenih del. Gradbeno podjetje Pomgrad je v mesecu maju oddalo končno ponudbo, ki zajema odpravo večine napak. Vrednost ponudbe je 284.000 EUR, kar je po oceni direktorice Doma upokojencev Ptuj izjemno visoka cena. “Moja osebna zaveza vsem našim stanovalcem in njihovim svojcem oz. zavezancem za doplačilo je, da se vložek v odpravo napak ne bo odražal v znesku na položnicah za domsko oskrbo. Tudi resorno ministrstvo se je zavezalo, da bo v določenem deležu sofinanciralo vložek,” je napovedala mag. Šiplič Horvat. Sestanek z ministrstvom zato nestrpno pričakujejo, natančneje je potrebno dogovoriti še, kdo točno bo plačnik vložka v odpravo napak, dela pa si želijo zaključiti do konca letošnjega leta.

Enota Koper po besedah direktorice za zdaj ostaja pod okriljem Doma upokojencev Ptuj. Negativno stanje v znesku 270.000 EUR iz preteklih let uspešno zmanjšujejo, predvsem na račun letošnje zamenjave dobavitelja hrane in naselitvijo stanovalcev v apartmaje, ki so bili namenjeni nikoli zaživeli izmenjavi štajerskih stanovalcev. Prav tako že četrtič ponavljajo razpis za izgradnjo nujno potrebnega dodatnega dvigala za koprsko enoto, a zanimanja izvajalcev po besedah direktorice ni. V domu se nadejajo, da bodo na ponovljenem razpisu le uspeli pridobiti ustrezno in cenovno ugodno ponudbo.

Projekt izgradnje Enote Žabjak se je pričel 5. aprila letos z uvedbo gradbenih del. Zaenkrat po besedah mag. Šiplič Horvat vse aktivnosti potekajo v skladu z zadanim časovnim načrtom. “S strani izvajalca gradbenih del smo sicer že prejeli zahtevek za povišanje cen zaradi vsesplošno znane situacije podražitev na svetovnih trgih, a smo do sedaj vse te zahtevke kot neupravičene zavrnili,” je pojasnila Šiplič Horvat. Po njenih besedah je reševanje problematike povišanja cen investicij tema, ki jo je Skupnost socialnih zavodov že naslovila na resorno ministrstvo in potreben bo skupen odziv vseh prejemnikov sredstev programa REACT-EU. Ptujski dom je sicer med prejemniki sredstev programa REACT-EU prvi pričel z gradbenimi aktivnostmi. “Vendar smo glede dnevnih in začasnih namestitev, ki se delajo v sklopu nove Enote Žabjak, s časovnico zelo na tesnem. Tega se zavedamo, a trenutno potekajo vse aktivnosti, da bi s koncem letošnjega leta nova lokacija celostno zaživela kot naša šesta enota,” je direktorica doma povzela zagotovila gradbene stroke. Dodala je, da je tudi ministrstvo zaradi trimesečne zamude pri objavi odločitve na razpisu rok za črpanje sredstev podaljšalo v leto 2023.

Za konec je direktorica nanizala rezultate poslovanja Doma upokojencev Ptuj v prvem trimesečju letošnjega leta. Po njeni oceni dom posluje dobro, saj je v prvih treh mesecih ustvaril pozitivni poslovni rezultat v višini 316.000 EUR. Prav tako sta v skladu z načrti stanje zasedenosti kapacitet in realizacija zdravstvenih neg, rezultate celo presegajo. “Rada bi se zahvalila vsem sodelavkam in sodelavcem za požrtvovalno delo in za vse, kar naredijo za naše stanovalce, saj jim s tem omogočajo čim lepšo jesen življenja,” je zaključila Šiplič Horvat.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 6. julija 2022.)

Na vrh