Domov » Novice » Novinarska konferenca pred 61. Kurentovanjem

Novinarska konferenca pred 61. Kurentovanjem


Pretekli petek je potekala spletna novinarska konferenca, na kateri so županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Tanja Srečkovič Bolšec, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC, Branko Brumen in aktualni princ ptujskega karnevala, Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall predstavili aktivnosti v zvezi z letošnjim 61. kurentovanjem.

61. Kurentovanje bo namesto tradicionalnega programa, ki je na Ptuj vsako leto privabil večtisočglave množice obiskovalcev, svoje pomembno poslanstvo nadaljevalo v prilagojeni, spletni obliki, potekalo do 16. 2. 2021, pričelo se je namreč po tradiciji 2. februarja ob polnoči. Letošnje Kurentovanje poteka pod sloganom »Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine«, organizator Zavod za turizem Ptuj na digitalnih kanalih Kurentovanje in Visit Ptuj pripravlja vsebine, ki bodo odstirale zanimiva zgodovinska dejstva in pripovedovale zgodbe, ki jih je zapisalo šest desetletij tradicije ptujskega Kurentovanja. V podobah kurentov in ostalih tradicionalnih pustnih likov bodo zaživele tudi ptujske ulice, izložbena okna in reklamni panoji.

Ob skoku v preteklost bo letošnji program ponudil tudi nekaj novih vsebin: interaktivno spletno igro »Kurentova simfonija«, virtualni Ex- tempore, simbolno predstavitev novega princa karnevala, v sodelovanju z Zvezo društev kurentov predstavitev novega letnika Mistika, predstavitev novega videospota Pihalnega orkestra Ptuj in nove znamke Filatelističnega društva Ptuj.

Posebna pozornost bo namenjena tudi angažmaju lokalnega prebivalstva za sodelovanje na dveh nagradnih ocenjevanjih. V sodelovanju Zavoda za turizem Ptuj in KGZS Zavod Ptuj bo potekalo ocenjevanje za naj ptujski pustni krof, na katerem se bodo za nagrade in laskav naslov lahko potegovali tako ljubiteljski kot profesionalni peki krofov. Na ocenjevanju za naj pustno okrasitev pa bodo nagrajene najbolj izvirne okrasitve zunanjosti hiš ali stanovanj in njihove okolice. Za dobro razpoloženje na pustni torek, ki je tradicionalno minil v veselem druženju na ptujskih ulicah, bo letos poskrbel spletni stand up Tadeja Toša. Ob tem velja opozoriti, da bo na pustno nedeljo, ko je tradicionalno potekala Mednarodna karnevalska povorka, mogoče spremljati etnografsko-zabavni televizijski program od 13:00 ure naprej, z neposrednim vklopom na spletnih omrežjih Kurentovanje.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 3. februarja 2021.)

Na vrh