Domov » Novice » Novinarska konferenca pred 64. Kurentovanjem

Novinarska konferenca pred 64. Kurentovanjem


Javni zavod za turizem Ptuj kot organizator bo skupaj z Mestno občino Ptuj med 3. in 13. februarjem že 64. organiziral tradicionalno Kurentovanje, največjo slovensko prireditev v času pusta. Edinstven festival v regiji bo na ulice in trge najstarejšega mesta privabil avtohtone in druge maske iz vse Slovenije in Evrope.

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že v noči z 2. na 3. februar, ko bodo pričetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s Kurentovim skokom natanko opolnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju. Prav tako bodo kurenti v istem času zazvonili drugod po Dravskem in Ptujskem polju, ponekod bodo orači orali prvo brazdo.
Osrednja dogodka tudi letos ostajata mednarodna Etno- in KarnevalFest. EtnoFest bo združil avtohtone lokalne in druge etnografske like Slovenije ter tujine že v soboto, 3. februarja; dogodka se bo udeležilo več kot 2139 častilcev pustne tradicije. Mesto Ptuj bo na pustno nedeljo, 11. februarja, v sklopu KarnevalFesta – Mednarodne karnevalske povorke – upravičilo sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo več kot 2740 udeležencev.
Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex-Tempore – odprtje razstave bo potekalo 9. februarja. Dobrodelna nota festivala se bo izkazala v soboto, 3. februarja, na tradicionalni Obarjadi, ki poteka pod okriljem Lions kluba Ptuj. Skozi večerne dogodke med 4. in 12. februarjem bo moč spoznati večino etnografskih likov lokalnega okolja. Ti se bodo vsakodnevno predstavljali v starem mestnem jedru. Izpostaviti velja Dan kurentovih in korantovih skupin, katerega soorganizator je Zveza društev kurentov, ko bo v sredo, 7. februarja, mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov. Tudi pustna sobota bo razlog za obisk mesta, saj bo ob Sobotnem pustnem korzu potekala tudi največja pustna zabava za otroke na prostem, večer pa bo postregel z Nočnim spektaklom.
Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 6800 udeležencev iz 7 držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se zaključuje 13. februarja, ko je na Ptuju slovo od pusta še posebno praznično. Opoldne Ptujčani odložijo delo in se pridružijo zabavam v mestu ter njegovih lokalih do poznih večernih ur.
Družba Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. kot organizator zasebnega – zabavnega dela pustovanja na Ptuju si je že ob prijavi na javni poziv Zavoda za turizem Ptuj v jeseni 2021 zadal ambiciozni plan, da bo z raznovrstnim glasbenim programom zadovoljil glasbene navdušence vseh žanrov, kjer bodo lahko prišli na svoj račun tako ljubitelji slovenske narodno-zabavne glasbe, hrvaške zabavne in klapske glasbe in na koncu, kar je bila želja poslušalcev Radia Ptuj, tudi srbske folk glasbe. Začrtano jim je uspelo že v lanskem letu, zato tudi letos smelo načrtujejo svoj program.
V času Kurentovanja bodo v Karnevalski dvorani Campus izvedli 8 dogodkov za najrazličnejše ciljne skupine obiskovalcev, za katere je natančnejši program objavljen tudi na strani vodilnega prodajalca vstopnic v Sloveniji – Entrio.
Cilj družbe Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. je, da skupaj z Zavodom za turizem Ptuj in MO Ptuj življenje v pustnem času na ptujskem z vsemi zgodbami in dogodki mora biti(iti) ob bok največjim karnevalom v Evropi.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 24. januarja 2024.)
Na vrh