Domov » Novice » Od polnoči naprej množica dogodkov napovedala »peti letni čas« na Ptuju

Od polnoči naprej množica dogodkov napovedala »peti letni čas« na Ptuju


S polnočnim kurentovim skokom, predajo oblasti, povorko tradicionalnih likov in mask (etnografsko povorko), dobrodelno Obarjado ter likovno kolonijo Ex-tempore Ptuj Karneval se je v najstarejšem mestu pričel odvijati osrednji pustni festival v državi – 64. Kurentovanje.

Pustni čas se na ptujskem pričenja z edinstvenim dogodkom, kurentovim skokom, ko se ob večernem kresu v Budini (in drugje, v neposredni ptujski okolici), opremljeni le z zvonci in ježevkami, zberejo kurenti, ki takoj po polnoči prvi pozdravijo pustni čas.

Glasni dogodek je poleg obiskovalcev in radovednežev pospremilo tudi več sto kurentov, ki so tako na zelo svojevrsten in hkrati zelo tradicionalen način uradno odprli pestro pustno ptujsko dogajanje. Po starodavnem običaju si namreč lahko kurenti svojo opravo, s katero odganjajo zlo, nadenejo šele na svečnico. Na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija se je zbralo veliko obiskovalcev, nekateri prihajajo tja že leta in jim to predstavlja del pustne tradicije.

Zvonko Križaj, Matevž Zoki II, drugi princ ptujskega karnevala: »Leta 2001, ko sem bil princ karnevala, sem želel obuditi že pozabljeno stvar. Danes je veliki krščanski praznik – svečnica. Po svečnici si lahko fantje in možje prvič nadenemo zvonce. Kot vidite, je dogodek zelo dobro obiskan, tradicija se je prijela, ne samo tukaj, ampak tudi v drugih vaseh, kar kaže, da je bilo moje poslanstvo pravilno predstavljeno in ga je treba opravljati naprej.«

Ob 11. uri se je na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Marku Šamperlu – ptujskemu mestnemu sodniku Francescu Guffanteju tudi uradni pričelo 64. Kurentovanje. Najstarejše slovensko mesto bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednji pustni festival v Sloveniji.

Nuška Gajšek, županja MO Ptuj: »Danes začenjamo 64. Kurentovanje, vsi smo ga že nestrpno pričakovali in končno dočakali, je naš peti letni čas. Tudi vreme smo naročili in verjamem, da bomo tudi letošnjo Kurentovanje izvedli tako kot pretekla leta, z odliko.«

Princi karnevala že od leta 1999 na otvoritveni slovesnosti Kurentovanja v imenu vseh pustnih likov in mask prevzamejo ključe mesta ter »oblast« za čas festivala – do pepelnice. Princ je protokolarni mojster na osrednjih pustnih prireditvah, ki v pustnem času doma in na tujem predstavlja Kurentovanje, mesto Ptuj in karnevalske prireditve. Letos je prvič v tej vlogi Marko Šamperl iz Kulturnega društva folklornih dejavnosti “Korant” Spuhlja.

Marko Šamperl, ptujski mestni sodnik Francesco Guffante: »Občutki so vsekakor mešani, nisem še doživel takih občutkov, v čast mi je, moram reči. Globoko sem ponosen, ker vem, da so tudi vsi ostali ponosni in ponosni smo vsi na Ptuju na Kurentovanje in ravno to je tisti smisel Kurentovanja. Zato se jaz ne bojim teh 11 dni, ker bomo vsi mi spet speljali to Kurentovanje na takšen nivo, da se še bo govorilo leta in leta in bomo lahko ponosni.«

Predaji oblasti je sledila etnografska povorka, kjer so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki in maske s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Letos se je etnografske povorke udeležilo okrog 2200 nastopajočih iz petih držav. Predstavilo se je 76 skupin najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine. Glavni cilj etnografske povorke ostaja ohranjanje in razvoj kulturne dediščine in etnografskega izročila celotnega ptujskega območja in Slovenije.

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Javnega zavoda Ptuj: »Današnja povorka je za nas izjemnega pomena, saj ohranja to, kar se je pisalo skozi zgodovino. Dejstvo je, da če te povorke ne bi potekale, ne bi uspeli obdržati vsega tega, kar so naši predniki ustvarili. In v veselje nam je, da lahko vsako leto znova predstavimo to, kar ponuja naše mesto, naše podeželje in seveda vsestranska Slovenija ter tujina. Veseli nas, da se je na etnografsko povorko prijavilo nekaj več kot 2200 udeležencev iz 73 skupin, od tega je 35 skupin kurentov, 10 je etnografskih skupin iz preostalih delov Slovenije. To dokazuje, da je etnografska povorka zelo priljubljena med ljudmi, da tudi sami imajo to zavezo, da opozarjamo na to, kar je pomembno za naše mesto, za našo tradicijo.«

Že od jutra je ob dogajanju na mestnih ulicah in trgih potekala tudi  dobrodelna »Obarjada« na  Novem trgu.  Zbrane tekmovalne skupine so se pomerile v kuhanju obare, številni obiskovalci pa so jo tudi pokušali.

Lions klub Ptuj je tradicionalno karnevalsko kulinarično prireditev organiziral že devetnajstič. Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček pa gre v dobrodelne namene.

Igor Kolar, vodja Lions Obarjade: »19. Obarjada je spet pokazala svoje razsežnosti. Sodelovalo je 21 tekmovalnih skupin in 3 skupine, ki so nas podprle. Prvič v zgodovini Obarjade se je zgodilo, da smo od obiskovalcev zbrali več sredstev kot od prijavnin. Skupaj smo danes zbrali 36.895,00 EUR. To je novi rekord. Danes se je tukaj zbralo okrog 8000 obiskovalcev. Prvo mesto med obarami sta zasedli ekipi Resede in MCK Markovci, drugo Javne službe Ptuj in Občina Markovci in tretje Komunalno podjetje Ptuj.«

Z nedeljo se na Ptuju pričenjajo večerni prikazi etnografskih likov, ki bodo zasedali prostor na glavnem prizorišču pred Mestno hišo vsak dan, od 18. ure dalje.

Velja izpostaviti Dan kurentovih in korantovih skupin, katerega soorganizator je Zveza društev kurentov, ko bo v sredo, 7. februarja, ob 19. uri mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex-tempore, odprtje razstave bo potekalo 10. februarja.

Sobotno pustno dogajanje na prostem se pričenja ob 11. uri s Sobotnim pustnim korzom, predstavitvijo kurentov in korantov, ob 15. uri sledi Otroško pustno rajanje na prostem s Tino in Matjažem (Slovenija ima talent). Zaključek edinstvene sobote v času pusta napoveduje Nočni spektakel s pričetkom ob 17. uri.

Mesto Ptuj bo na pustno nedeljo, 11. februarja, v sklopu KarnevalFesta – Mednarodne karnevalske povorke – upravičilo sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo več kot 2800 udeležencev.

Za dokaz prenašanja pustne tradicije na najmlajše bo 12. februarja poskrbela otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

TEKST – vir Javni zavod Ptuj

Na vrh