Domov » Novice » Odprtje Interpretacijskega centra v okviru projekta »zaDravo« v prostorih Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Odprtje Interpretacijskega centra v okviru projekta »zaDravo« v prostorih Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož


Na simboličen dan, 21. maja, ko so obeležili mednarodni dan Nature 2000, je ZRS Bistra Ptuj za javnost odprlo interpretacijski center Ptuj, ki je bil urejen v okviru projekta »zaDravo«, je zamišljen kot del celotne muzejske, turistične in kulturne ponudbe mesta Ptuj ter kot dodana vrednost s povezavo naravne in kulturne dediščine ob reki Dravi.

Vloga ZRS Bistra Ptuj kot partnerja v projektu Drava – Natura 2000 je bila izvedba neposrednih in posrednih projektnih aktivnosti na območju Šturmovcev ter posrednih projektnih aktivnosti – interpretacije na območju Mestne občine Ptuj ter občin Hajdina, Gorišnica, Videm in Markovci.

Predmet neposrednih aktivnosti na lokaciji v občinah Markovci in Videm, ki je del krajinskega parka Šturmovci, je opuščanje tradicionalnega kmetovanja s košnjo, steljarjenjem in nepremišljeno sekanje poplavnih logov, ki siromaši izjemno kulturno krajino v Šturmovcih. V projektu so vzpostavili habitatni tip, po katerem je poznana pokrajina Šturmovcev in jo zaznamujejo mogočni beli topoli in pestri ekstenzivni travniki, na katerih med drugim cvetijo redke divje rastoče orhideje ali kukavičevke. V posrednih aktivnostih projekta je bila izvedena aktivnost ureditve učne poti Šturmovci, ki je obsegala ureditve dela poti, utrditve tal, nabavo in montažo osnovnih usmerjevalnih, obveščevalnih in interpretacijskih tabel, zunanjih interaktivnih interpretacijskih enot, razgledišč in elementov za počitek.

Naložbo sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 24. maja 2024.)

Na vrh