Domov » Novice » Predavanje o vročem kompostiranju

Predavanje o vročem kompostiranju


Knjižnica Ivana Potrča Ptuj preko spletnih platform izvaja najrazličnejše aktivnosti – od pogovorov do predavanj. Pred kratkim smo lahko spremljali predavanje o vročem kompostiranju.

Da smo Slovenci narod vrtičkarstva ni potrebno preveč poudarjati, vsak vrtičkar pa ve, da je pridelek odvisen tudi od bogatenja zemlje s kompostom. Tokratni predavatelj Danilo Kolar je predstavljal metodo vročega kompostiranja.

Vroče kompostiranje je hitro in intenzivno. Od nas zahteva večji vložek dela, a nam da veliko hitrejše rezultate. Procese vročega kompostiranja izvajajo termofilne (toploljubne) aerobne bakterije in glive. Med tem, ko razgrajujejo organsko snov, se sprošča toplota, ki proces kompostiranja še pospeši in ugodno vpliva na nadaljnjo rast termofilnih gliv in bakterij. Temperatura, ki jo kompost doseže je navadno med 55 °C in 65 °C. Če je nižja, je proces kompostiranja počasnejši, če pa je višja, se lahko začne biomasa v sredini kompostnika tleti s čimer pade kvaliteta komposta. Metoda vročega kopostiranja ni nova, a se uporablja manj, saj zahteva več dela in znanja, ima pa svoje prednosti. Dobra stran vročega kompostiranja je ta, da V kratkem času lahko ustvarimo večje količine komposta, ki je po navadi tudi kvalitetnejši.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 7. aprila 2021.)

Na vrh