Domov » Novice » Prvi vikend 64. Kurentovanja napoveduje zgoščen program do pepelnične srede

Prvi vikend 64. Kurentovanja napoveduje zgoščen program do pepelnične srede

Prvi februarski vikend na Ptuju napoveduje desetdnevno Kurentovanje, izjemen prikaz običajev, tradicije in etnografske dediščine. Preplet dogodkov bo znova potrjevalo rek, da je najstarejše mesto v Sloveniji med svečnico in pepelnično sredo pustna prestolnica Evrope.

Uvertura v prvi vikend Kurentovanja pripada sklopu Artfest. V četrtek, 1. februarja, ob 19.uri si bo namreč v Mestnem kinu Ptuj moč ogledati dokumentarni film Kurentovanje, ki je nastal daljnega leta 1979. Po projekciji sledi pogovor z avtorjem filma.

V petek, 2. februarja bo predstavljeno uradno vino Kurentovanja. Ptujska klet z Zvezo društev kurentov ob 11. uri vabi v prostore ptujske vinske kleti (Vinarski trg1), kjer bo potekala predstavitev in pokušina vina Mistik, letnik 2023.

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že tradicionalno potekal v noči iz 2. na 3. februar, na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju. Kurentov skok se odvija natanko ob 24.00, ko si častilci tradicije v siju ognja prvič nadenejo zvonce in oznanijo pustni čas.

V soboto, 3. februarja, ob 11. uri, se na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Mark Šamperlu – mestnemu sodniku Francescu Guffanteju tudi uradno pričenja 64. Kurentovanje.

Ptuj bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednje pustno mesto v Sloveniji.
Predaji oblasti bo sledila etnografska povorka, kjer bodo svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, Slovenije in tujine. Letos se bo etnografske povorke udeležilo več kot 2100 nastopajočih iz petih držav. Predstavilo se bo 76 skupin iz najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine.

Trasa etnografske povorke: Muzejski trg, Prešernova ulica, Slovenski trg, Slomškova ulica, Miklošičeva ulica, Mestni trg, Krempljava ulica, Minoritski trg, Dravska ulica, Karnevalska dvorana.

Že od jutra bo na Novem trgu potekala tudi tradicionalna dobrodelna »Obarjada«. Zbrane tekmovalne skupine se bodo pomerile v kuhanju obare, ki jo bodo razdelile med obiskovalce. Organizator tradicionalne karnevalsko-kulinarične prireditve je Lions klub Ptuj. Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček zbranih donacij pa gre v dobrodelne namene.

Hkrati bodo med 9. in 16. uro v sklopu Artfest prijavljeni umetniki na letošnji Ex-tempore Ptuj karneval 2024 z izvedbo likovne kolonije zasedli ptujske ulice in trge. Umetniki bodo na svojstven način na platno ujeli karnevalski utrip najstarejšega slovenskega mesta. Otvoritev razstave in podelitev nagrad bo v soboto, 10. februarja 2024, ob 10.00 v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju

V nedeljo, 4. februarja se ob 18. uri na Ptuju pričenjajo večerni prikazi obredov tradicionalnih pustnih likov, ki bodo svoje poslanstvo obiskovalcem predstavljali vse do ponedeljka, 12. februarja.

Kuretni in koranti s preostalimi pustnimi liki ter delegacijo iz Ptuja bodo prestolnico in Državni zbor obiskali v ponedeljek, 5. februarja, predviden prihod ob 10.30 uri.

*Več informacij o dogodkih v okviru 64. Kurentovanja najdete na spletni strani www.kurentovanje.net ali na facebook strani Kurentovanje.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 31. januarja 2024.)

Na vrh