Domov » Novice » Pustni mestni korzo

Pustni mestni korzo


V soboto se je po ulicah in trgih starega mestnega jedra sprehodila še ena neorganizirana povorka. Mestni pustni korzo je obudil tradicijo prve povorke našemljenih meščanov iz leta 1873.

Domačim skupinam princev karnevala so se pridružili tudi člani društva Cesarsko kraljevi Ptuj. Na ulice je manjšo formacijo povedel 18. princ karnevala Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall. Ker je letos korzo bil nekoliko manjši kot pretekla leta je poglavitno vlogo programa prevzelo društvo cesarsko kraljevi Ptuj, v katerem se trudijo ohranjati zgodovinske običaje mesta in gradu na Ptuju. To uresničujejo z ustanavljanjem zgodovinskih skupin, z obnavljanjem in obujanjem zgodovinskih dogodkov in drugimi prireditvami.

Pomembna cilja sta raziskovalna dejavnost s področij kostumografije, srednjeveške zgodovine, kulinarike in tudi izobraževalna vloga, saj skozi tabore in delavnice pri mladih in starejših spodbujamo domovinsko pripadnost Ptuju. Njihovi kostumi in običaji datirajo v čas med 15. in 16. stoletjem.

Korzo sej je predstavil pred Mestno hišo na Ptuju, nadaljeval pot po Miklošičevi ulici do tržnice in nato preko Slomškove ulice do Slovenskega trga.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 2. marca 2022.)

Na vrh